Север КиМ – Последња линија одбране Србије

kfor napada srbe u rudaruУ финишу преговора Београда и Приштине, у којима се Дачићева влада одриче свега, а Тачијеви терористи добијају све, као последња препрека у реализацији стратегије напредњака и социјалиста, остали су Срби на северу покрајине и државне институције које они бране својим животима. Међутим, званични Београд је и ту решио да пружи помоћ Приштини како би она убрзо могла да стави под контролу целу територију КиМ, све зарад приближавања ЕУ, које по лидеру СНС Александру Вучићу нема алтернативу.

Каква су најновија очекивања Брисела, недавно је образложио Стефано Санино, директор Директората за проширење. Санино је потврдио да за Србију постоје додатни критеријуми које мора да испуни на свом путу ка ЕУ, те да ће у том циљу Европски савет донети одлуку о додељивању датума на основу два извештаја. Један ће, о дометима у дијалогу Београда и Приштине поднети висока представница ЕУ Кетрин Ештон, а други ће о реформи правосуђа, испуњењу Копенхашких критеријума и другим реформама поднети Европска комисија.[1]

Санино тврди да је април кључан за одлуку да ли ће Србија добити датум, што значи да београдски преговарачки тим има свега месец и по дана да постигне договор о укидању паралелних институција, пре свега безбедносних структура на северу Косова, да утаначи надлежности будуће заједнице српских општина, о чему су премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи почели преговоре прошле недеље, али и да пронађе начин како да примени договоре о личним документима, таблицама на колима и наплати царина, што још није решено до краја и о чему се воде преговори на нивоу техничких тимова.

Према информацијама из српских медија, током пете рунде преговора у начелу је договорено на који начин ће се трансформисати полиција и судови Србије који функционишу на КиМ, што је кључни захтев Немачке. Такође је договорено у начелу да се избори у српским општинама на северу одрже по косовским законима до краја године, с тим што би их спровео ОЕБС. Срби на северу КиМ за сада одбијају тај сценарио.

Међутим,влада напредњака и социјалиста у потпуности прихвтата овакав сценарио и чини све што је у њеној моћи да ослаби Србе на Северу КиМ. СНС предвођена Александром Вучићем је крајем фебруара раскинула коалицију са ДСС у Косовској Митровици, како би у будућности лакше провела договоре Дачић – Тачи, све до распуштања „паралелних институција“.[2] Циљ овог потеза је обезбеђивање нове већине која ће управљати српским градом у прелазном преиоду, до пуне реализције договора са Тачијем. Представник напредњака на Северу КиМ КрстимирПантић поштује у потпуности налоге из Београда и подржава споразуме Дачића и Тачија. Са друге стране Марко Јакшић истиче да се применом наведених споразума успоставља граница са Србијом и заокружује независност Косова и Метохије.

Након најновијих потеза напредњака и раскида коалиције са ДСС-ом можемо очекивати да ће Београд распустити скупштине општина у Зубином Потоку и Звечану (где ДСС има апсолутну власт), са образложењем да избори нису били легитимни. Подсетимо се да су фебруара прошле године Срби одржали изборе у Зубином Потоку и Косовској Митровици, које су напредњаци по налогу из Београда бојкотовали. Наравно, ови потези напредњака на терену, на Северу КиМ, имају за циљ реализацију ултиматума из Брисела и Берлина, као и договора Дачић – Тачи.

Стиче се јак утисак да садржина разговора Дачића са Шиптарима у Бриселу, остаје сакривена за српски народ док са друге стране Хашим Тачи не крије ништа и даје изјаве у јавности које се потом остварују. Дачић је, како објашњавају у владајућој коалицији, „презаузет“ да би се обратио парламенту упркос различитим тумачењима његових разговора с Тачијем о Северу КиМ. Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ Скупштине Србије, недавно није могао да прецизира када ће о бриселским преговорима расправљати у овом Одбору.[3] Ово је јасан показатељ да власт у Београду крије чињенице о преговорима у Бриселу јер се њима крши Устав Србије и угрожавају основни национални иинтереси.

Коалиција напредњака и социјалиста је чак у циљу реализације договора са ЕУ и Шиптарима паралисала рад Уставног суда Србије. Николић, Дачић и Вучић су прогласили да Устав Србије не важи за њих. Уставни суд под очигледним притиском Вучићеве партије, упорно одбија да се изјасни о иницијативи ДСС за оцену уставности уредби Владе Србије које су засноване на „бриселским споразумима“. Шта више, Уставни суд је недавно одбио да дозволи увид у ове предмете.[4] Тактика власти у Београду је овде сасвим јасна, оне воде својеврсни рат против Устава и српског народа на КиМ како би омогућиле реализују свих противуставних споразума из Брисела, на терену, зарад приближавања ЕУ.

У колико лошој позицији се налази Србија на преговорима у Бриселу и колико су слаби њени преговарачи, потврђује и Дачићево правдање да оно што Београд тражи је далеко мање од надлежности које има Република Српска. „Oни стално говоре да неће ‘Републику Српску’ на Kосову, али не знамо ко уопште помиње Републику Српску. Надлежност заjедница општина коjе смо ми предвидели су много ниже од надлежности коjе има Република Српска, али постоjе и други примери регионалних власти у Eвропи“, рекао jе Дачић.[5]

Док владајућа колација напредњака и социјалиста укида преостала основна права преживелог српског народа на КиМ, Срби са Севера јужне покрајине остају последња линија одбране Србије. Затворени у гета, окружени бодљикавом жицом, свакодневно гледајући у смртоносне цеви НАТО пакта и Тачијевих терориста, ови последњи, прави Срби симболизују све најбоље у нашем народу. Њихова упорна борба, биће увод у буђење Србије и целог српског народа.

Борис АЛЕКСИЋ / Фонд Стратешке Културе