Хаос од раног јутра у ФР: Горе гуме, блокиран мост…

Синдикални активисти јутрос су палили гуме и блокирали главни мост у граду Арфлер на северној обали Француске.

france-strikes-tires-750x346Широм Француске настављају се штрајкови и протести због реформе закона о раду који погоршава положај запослених.

Демонстранти су се окупили рано јутрос на централном градском тргу, бацали петарде и дували у пиштаљке, али нису жалили због поремећаја који су изазвали.

„Морамо да гађамо тамо где боли, а то су новчаници шефова“, изјавио је званичник синдиката Гил Гијомар.

Активисти су затим отишли на два километара дуг Мост Норманди, преко реке Сене у граду Авр, где су запалили гуме и блокирали наплатне рампе.

Широм Француске се организују штрајкови и протести због реформе закона о раду, којом је предвиђена дужа радна недеља и олакшано отпуштање да би и, наводно, запошавање било лакше, али противници промена кажу да ће обогатити власнике компанија а да неће створити обећана радна места.

Истовремено, француске нуклеарне електране данас раде капацитетом који је смањен за најмање четири гигавата пошто су се радници који су чланови синдиката ЦГТ придружили штрајку против планираних реформи, објављено је на сајту оператера РТЕ, наводи Ројтерс.

Запослени у 19 нуклеарних електрана одлучили су јуче да ступе у штрајк у оквиру протеста против реформе закона о раду, које предвиђају продужење радне недеље и лакше отпуштање запослених.

На аеродрому у Тулузу је данас 15 одсто летова отказано или одложено, преноси француски медији.

Противници предложених измена у домену рада данас заоштравају своје акције у покушају да поколебају владу у решености да спорни закон спроведе у дело, па су тако за данас најављени маршеви у Паризу и унутрашњости земље, блокаде нафтних објеката, поремећаји саобраћаја…

Штрајкови су паралисали пословање у Француској и довели до прекида у снабдевању горивом прошле недеље.

Блокаде рафинерија и складишта су део социјалних нереда и жестоких протеста против реформе рада коју предлаже непопуларна социјалистичка влада председника Франсоа Оланда.

Филип Мартинез, лидер синдиката ЦГТ који је организовао блокаду и штрајкове код рафинерија, упозорава да ће се акција наставити док контроверзни закон о раду не буде повучен.

Тренутно најмање шест од осам рафинерија у Француској или не ради, или ради смањеним капацитетом, а саобраћај је додатно отежан због штрајка на железницама који је изазвао хаос међу грађанима који на посао иду возом.

Оланд је рекао да су протести неприхватљиви и обећао да ће разбити блокаду.


Извор: Б92