Јелко Кацин: Парада поноса биће тест за улазак Србије у ЕУ

parada sramaСигурносни ризик никада више неће бити оправдање за њено неодржавање, навео је Јелко Кацин

НОВИ САД – Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију, оценио је да је датум за почетак преговора Београда о приступању ЕУ на дохват руке, али да не може да тврди да ће се то сигурно ускоро десити.

Кацин је у разговору за магазин „Корд“ истакао да је досад остварени напредак у односима са Приштином показатељ који је пут за превазилажење најозбиљнијег питања у региону, као и да се Србима са севера Косова манипулисало ради заваравања јавности у Србији, на Косову, Балкану и ЕУ што више није случај.

„Никада нисам рекао да сам апсолутно сигуран у вези са датумом за почетак преговора. Србија је напорно радила на испуњавању проритетних критеријума, што се пре свега односи на политички дијалог на највишем нивоу између премијера Ивице Дачића и ратног злочинца Хашима Тачија. Истовремено, борба против системске корупције, коју спроводи заменик премијера Александар Вучић почела је да даје резултате“, рекао је Кацин.

Он је објаснио да је један од кључних тестова за српске институције у оквиру заштите људских и мањинских права да омогуће одржавање „Параде поноса“, као и да „сигурносни ризик“ никада више неће бити оправдање за њено неодржавање.

„Пиање људских и мањинских права није изгубило важност, напротив. Да вас подсетим, када једном отпочну преговори о приступању, најпре ће се преговарати о поглављима 23. и 24. а то су владавина права и правосудни систем. Биће потребни конкретни резултати и просто усвајање закона није довољно“, нагласио је Кацин и додао да ће у Европском парламенту у јуну бити одржана конференција о ЛГБТ правима у којој ће учествовати делегације држава западног Балкана.

Будући да је био оштар критичар реформе правосуђа Србије, Кацин се осврнуо на то питање истакавши да је према признању министра правосуђа Николе Селаковића стање у тој области на „непожељном нивоу“.

„Проблем је системски. Нико не зна колико тамо има судија, а структура и резултати реформе која је спроведена 2009. године су упитни, док су сумње у политички утицај на реформе остале присутне“, казао је Кацин, додајући да је професионализација тужилаца и истражних органа од највеће важности, баш као и формирање снажне и независне агенције за борбу против корупције.

Говорећи о недавним резултатима истражвања јавног мнења у Србији, који су показали да подршка грађана за прикључење ЕУ опада, Кацин је рекао да је сигуран да грађани нису против ЕУ, осим можда гласача ДСС.

„Не мислим да су грађани Србије против ЕУ, изузев можда гласача ДСС. Мислим да сви политички и економски параметри показују да је чланство Србије у ЕУ стратешки интерес земље“, нагласио је Кацин.
Он је додао да ће препустити грађанима Србије да оцене да ли су ДС, ЛДП или нека од опозиционих партија довољно активне у критици власти, наводећи да је важно да постоји консензус у вези са стратешким циљем, чланством у ЕУ.

Иако је нагласио да ретко одбија да коментарише оно што се тиче Србије, Кацин, ипак, није могао више да каже о случају Дарка Шарића, осим да је то један од главних изазова у борби против организованог криминала и системске корупције, јер је реч о прању новца.

КУРИР / СРБИ НА ОКУП