Британска министарка: Србија уђе у ЕУ и ми мање безбедни

Лондон — Британска министарка оружаних снага Пени Мордаунт каже да би Британија била мање безбедна ако се Турској, Албанији, Србији, ЦГ и Македонији дозволи улаз у ЕУ.

engleska zastava

Како преноси британски портал Метро, она је рекла да ће останак у ЕУ значити да ће људи из тих земаља моћи слободно да се крећу и по Британији.

Министарка је навела да многе од тих земаља имају високу стопу криминалитета, проблеме са бандама и терористичким ћелијама, као и висок ниво сиромаштва.

Заговорници останка Британије у ЕУ критиковали су њену изјаву, а огласио се и британски премијер Дејвид Камерон који је одбацио такве изјаве.

Убице, терористи и отмичари могли би да стигну у Британију ако та земља остане у ЕУ, наводе заговорници Брегзита.

Британска министарка унутрашњих послова Тереза Меј крајем маја поставила је питање оправданости проширења Европске уније и кандидатура Србије, Албаније и Турске.

„Да ли ћемо зауставити кретање ЕУ у погрешном правцу тако што ћемо викати са ивице терена или ћемо преузети вођство и представити план према коме би Европа кренула правим путем? Да ли заиста мислимо да је у нашем интересу да подржавано аутоматско и безусловно даље проширење ЕУ? Земље које сада преговарају са ЕУ укључују Албанију, Србију и Турску – то су земље са сиромашним становништвом, озбиљним проблемима са организованим криминалом, корупцијом, понекад и тероризмом“, навела је Тереза Меј у свом говору.

Неколико дана касније, слично је поступио и британски министар правде Мајк Гоув који је рекао да европска породица ускоро могла да се прошири за још пет чланица – Турску, Србију, Македонију, Црну Гору и Албанију и да те земље са собом „доносе бројне проблеме“, као и да отварају многа питања над којима би Британци морали да се замисле.

Мајк Гоув је такође навео да ће бити проблем уколико 88 милиона људи из сиромашних земаља, мислећи притом и на Србију, уђе у ЕУ.

Британски политички аналитичар и стручњак за Балкан Џејмс Кер Линдзи у интервјуу за Б92.нет на питање да ли би Србија требало да због тих изјава треба да буде забринута одговара: “Да и не”.

Он наводи да је чињеница да је проширење Европске уније постало контроверзно питање, не само у Британији већ и широм ЕУ.

“Док је ЕУ добро функционисала узето је здраво за готово да би више земаља могло да се прикључи. Међутим, последњих неколико година ЕУ пролази кроз тежак период. Постоји много скептицизма у јавности о проширењу ових дана. Надам се и очекујем да ће се ситуација у ЕУ поправити, у том случају ће те бриге бити смањене. Међутим, чак и да се то догоди, услови за улазак у ЕУ ће вероватно бити много строжи“, истиче Кер Линдзи

“Мислим да је важно истакнути да је јасно да је тај коментар дат како би утицао на дебату о референдуму у Британији. Гав се снажно противи ЕУ и лидер је ‘Напусти’ кампање. Зна да је имиграција кључна брига за многе британске гласаче и зато је то рекао. Зна да ће то забринути људе”, додаје он Кер Линдзи.

Грађани Велике Британије ће 11. јуна изаћи на референдум и одлучити да ли ће њихова земља остати чланица ЕУ или ће напустити Унију.


Извор: Б92