Владика Лонгин (Жар): Да ли верујете у Бога? Kажу да и демони верују у Бога и дрхте

Део беседе владике Лонгина (Жара) на Томину недељу  2016. године

У сновиђењу Св. Нектарија Оптинског огромно поље, и на том пољу збива се страшан бој између безбројних војника богоодступника с невеликом групом Хришћана. Може се предвидети исход битке: наступа моменат коначне победе богоодступничких војски, пошто од Хришћана скоро да нико није ни остао. Празнично голишаве гомиле богоодступника већ ликују. Одједном, по броју ништавна група Хришћана, међу којима су и жене, и деца изненада напада своје и Божје противнике, и за један трен читаво огромно поље битке покрива се труповима антихришћанске јединице, и све неизбројно мноштво њено показује се као побијено. Када је старац питао хришћанског војника како су могли да одоле тој безбројној војсци, Христов војник му је одговорио: „Бог је помогао “.

Arhierejskaja_hirotonija_Longina_Zhar_46_3

Како се ближи Света Педесетница и са њом најављени Свеправославни сабор све је више присутна смутња у верујућег народа. Двосмислене формулације предсаборских докумената, иступи исповедника и истинска вера са једне, екуменистичка пропаганда и слаткоречивост са друге стране. Јер шта у ово време „без Бога“ понудити народу жељном свега доброг него илузију да сви треба да се волимо, да је „Христ љубав“. Дај жедноме и затроване воде и биће ти захвалан. Насупрот томе, Богу хвала, имамо и пастире Цркве Христове који своје стадо укрепљују чистом водом православља, попут правоверног епископа банченског Лонгина (Жара), чију беседу (део) вам доносимо у наставку, у којој позива на покајање и молитву поводом предстојећег Сабора:

Обратили су ми данас у манстиру , а у вези са предстојећим Сабором, речима да постоји могућност да ћете од мене чути једно, а од братије манастира нешто сасвим друго: „Ви кажете да Свеправославни сабор није ваљан, да не доноси никакву корист Цркви и да представља „Ђавољи сабор“, ваша браћа у манастиру кажу да ће овај Сабор помоћи у решавању неких питања која су тешка и неугодна ако смо разједињени , а да се сабирањем све то може олакшати. Дакле, коме да верујемо?“

Људи су доведени у забуну. Како некоме рећи- Дозови се памети! Шта си ти , „Неверни Тома“?
Како, браћо, када иду у јерес и скрнаве Свету веру Православну? Верујемо ли заиста да овакав Сабор може изаћи на добро? Док год чекамо и сањаримо да ће тамо неки да реше административне проблеме, они ће нам покварити закон и догме Цркве. Дотле оде глава!
Административна питања не решавају Савети и Сабори, браћо!

И братији манастира хоћу да кажем ово, знајући да је погрешно да се не дају неки одговори, јер ћемо о свему томе одговарати пред Господом. Световни монаси пред нама је кажем вам, велики изазов. Овај Сабор је убица душа, Цркве Светог Православља, Свете Истине. Поставка му је јеретичка, неправославна како би паганизам, неверје продрли у нашу Цркву, у наше веровање, да се уништи Црква изнутра.
Не! Ми не одступамо од вере наших Светих Отаца! Таквим веровањем би смо напустили свету веру Христову! Зарад тога морамо да исповедамо Православље , и молимо Свете наше Цркве у помоћ да тако и остане. Шта би се десило да надахнут ревношћу за Господа, не подносећи богохуљење, Св. Никола није ударио по образу Арија јеретика? Да није било Светог Спиридона, Светог Марка Ефеског? Да ли видите? Када је папа Еуген IV обавештен да су сви представници Православне Цркве потписали акт о Унији и прихватили римокатоличке догмате, упитао је: „А Марко Ефески?“ Уследио је негативан одговор и он је закључио: „Дакле, ништа нисмо учинили“. Тако је Бог преко светог Марка спасао чистоту апостолске православне вере. Видите ли? Зар они мисле исто?

img307-1-e1463656226797Ми остајемо у истини И данас тако тврде да је Сабор на нашу добробит. Ујединити све религије! Да, то ће бити „корисно“! Нуде нам уједињену религију у сусрет Антихриста, али ми нећемо издати истину, Господа Исуса Христа, Спаситеља. Зато морамо остати верни Светој Цркви, ономе што нам је Господ оставио, не осврћући се на оно што други кажу, да смо беспаметни, да не знамо ни шта ни о чему причамо. Ми не умемо прочитати оно што је написано? Зар нама који овако говоримо, нису као и свима другима лако доступна документа овог пљачкашког Сабора? Владика Онуфрије тако често каже: „Знајте, то је веома лош, то је веома лош Сабор“. И зато нека нам звезда водиља буде то да све што желимо да урадимо буде по закону и вољи Божјој. Ми верници треба да се молимо! Али ми се не молимо. Ми не клекнемо ујутру и увече, не посветимо молитви ни пет до десет минута док смо у путу , у аутобусу, ма и не помислимо да изговоримо „Оче наш“, „Достојно Јест“ или друге молитве, „Символ Вере“. Стога браћо и не чуди што све чешће говорите како обилазите светиње, манастире али да вам то не помаже. Може вам помоћи само вера коју у себи имате, браћо и сестре! Вера у Бога је почетак пута ка спасењу, а ваше неверовање је почетак вашег пакла. Вера од Бога је почетак неба које је почело да живи на овој земљи!

Стога,  знам да сте дошли данас са вером у души и молим се да добри Бог запечати снагу вере Светим Духом, да у своме труду останете верни. Каквим путем сте се запутили? Тешким путем прогона, страдања и патњи и неће вам бити лако. Због тога апелујем на све: чак и ако изгубите све што имате на овом свету, све што сте сматрали вредним, што сте волели , не губите веру у Бога, не губите истину, и исповедајте је до смрти. Знајте, наша Вера је ојачана нашим догмама, канонима Цркве, са Седам Васељенских сабора. И молим вас све да не одговорате на провокације када вам кажу да сте у заблуди , да сте на погрешном путу. Ми не почињемо ратове, борбе, ми желимо да задржимо нашу Истинску Веру чистом и неукаљаном. Дошло је време за исповест, браћо! Ми још увек нисмо будни? Тако је рекао Митрополит Онуфрије :“Дошло је време за признање.“ Шта он зна, шта он прича? Ми не знамо које је учење исправно? И онда из страха неки монаси, свештеници, епископи кажу: „Не слушајте их, они су будале“. Нисмо битни ми, битно је оно што су Свети говорили и што је остало записано! И то је најтежи грех, јер је против Духа Светога: Свети Дух којим смо сви створени Божјом вољом, они желе да распу, да уруше.

Позивам све чиста срца, чисте душе, живите живот са Богом на путу спасења, на путу признања, браните свету истину, исповедајте је, браните Цркву од јереси која ју је задесила. Они који су скренули са правог пута нека се врате. У Бога је и опроштај за сваки грех, љубав за сваку душу. Ви, драги верни који сте пали у грех, приђите Господу нашем Исусу Христу, не одаљавајте се од њега, тонући још више у глиб свог безверног живота. Свет је заборавио Бога! Да ли видите докле нас је то довело?
Зато позивам све данас: Устрајте у својој вери, не пребивајте у неверју ! Останите са Христом, браћо, без њега је све само шкргут зуба, тако вам Бог помогао! Ми смо поносни на вас, драго нам је да сте овде. Драго нам је да волите Бога. Сходно својој моћи и снази своје вере нека се свако моли Богу, нека моли Бога да му помогне, и сви на свету, кроз Духа Светога, нека знају за Господа. Не смемо заборавити да су нас на ова последња времена упозорили и Свети Серафим Саровски и сви Свети. Свети Серафим је молитвено разговарао са Богом и рекао :“Православна вера биће погажена, архијереји Цркве Божје и друга духовна лица отступиће од чистоте Православља, и зато ће их Господ тешко казнити“.

Прочитали сте да пишу о браку између два мушкарца, или између две жене? Нисте? Слепи сте!

img308-e1463656145561-700x1024Погледајте како нам је сам Ђаво повез на очи ставио. Православље и други хришћански свет? Нисте прочитали? Они желе да делимо иста веровања. Ништа не видите! На трон уздижу римокатолике-јеретике, преко Православља, ни то још нисте прочитали? И то су чисто административне несугласице, проблеми? Не слушајте их, браћо! Када се два слепа ухвате под руку, могу само у јаму упасти. Сврха овог Сабора је да сруше, униште,погазе све што је свето и од Бога, јер у супротном не би могао доћи Антихрист. Зато вас молим: стражите! Знам да нас Господ неће напустити, све док искереним покајањем пратимо Свету Истину!

Господ је рекао, „покајте се и верујте у Јеванђеље“. Зато је тако мрачно, јер живимо без покајања, живимо без Духа Светога, без светлости. То је највећи проблем у нашем животу, јер да живимо по вољи Господњој, било би много мање таме у нашим умовима и били би смо способни и себе и друге да изведемо из овог мрака, Господ би нас просветлио. Покајање је лек Светог Православља. Било је и оних који су рекли да су се покајали али су лутали, но истинско покајање се огледа у томе да напустите себе-старог човека, скинете своје старе прљаве хаљине и да обучете хаљине новог човека, да се обучете у Христа. И онда, када осетите благодат Духа Светога благодарићете Господу и искрено га молити да вам опрости ваше пређашње незнање, да вам опрости што сте се скривали у свом мраку.

Господ ће послати Свој Небесни благослов! Молитва је прека потреба свих нас! Почнимо сада Акатистом Св.Николи , Св. Спиридону, Пресветој Богородици и замолимо Га:

Господе, не остављај нас без истинске вере у Тебе нашег Спаситеља! Не остављај нас, Господе, да будемо преварени од наших патријараха, епископа нашег православља, него да нас обасја светлост истине Твоје!

Нека нам Бог да будност, читавој нашој Православној Цркви, свим православнима, свима на земљи, а онима који су пагани и не познају Бога  да се окрену Богу, и да сви пребивамо у истини Господа нашег Исуса Христа, нашег Спаситеља. И да са страхом и трепетом следимо Господа и уклонимо се од неверја! Нека нам је Бог у помоћи!

Нека се Господ смилује на нашу Православну Цркву, нека нас укрепи да би остали јаки у својој вери и да је својим животом потврђујемо, како би нас удостојио Царства Небескога! У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин!

 

Страшна ћемо времена доживети, али благодат Божја ће нас покривати. Свуда мрзе Хришћанство. Оно им је – јарам, смета им да живе слободно, да слободно праве грехе. Разара се, трули, изрођава се најновије поколење. Хоће без Бога да живе. Али, шта? Плодови таквог живота су очити… Антихрист отварено иде у свет. Али то у свету не признају… Одавде, из манастира, очитије су мреже ђавоље.

                                                                                                        Св. Варсонуфије Оптински
Извор: Православље живот вечни