ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ССНВ “СРБИ НА ОКУП“ ОД ОСНИВАЧКОГ ДО ПРВОГ СВЕСРПСКОГ САБОРА “СРБИ НА ОКУП“

DSC_0582a

Свесрпски Сабор Срби на окуп, Љуљаци, 15.мај 2016.година

 Помаже Бог браћо и сестре,

Самом чињеницом да на Свесрпском  Сабору “Срби на окуп!“ могу учествовати како сви чланови нашег Удружења, тако и они који то нису, и да у складу са програмом Удружења могу дати пун допринос у реализацији постављених задатака и циљева Удржења, то само по себи говори да се ССНО “Срби на окуп!“ у потпуности придржава својих програмских начела и оправдава своје име. И ако Сабор није одлучујућег, већ искључиво саветодавног и промотивног карактера, како је статутом Удружења дефинисано, ипак самом чињеницом да сви људи којима је Светосавље и Србија у срцу могу учествовати на њему као и утицати на будуће смернице и рад Удружења даје му посебан карактер и значај.

Поред  саветодавног и промотивног карактера Сабора, постоји потреба и обавеза да се на оваквом скупу изнесу све активности које је ССНО “Срби на окуп!“ имала у протеклих четири година, као и сумирају резултати и дају препоруке и смернице даљег рада и деловања Удржења.

Пре него што испред ССНВ “Срби на окуп!“ дам Извештај о раду Већа од оснивачког до првог Свесрпског Сабора неопходно је да се подсетимо на околности и разлоге за оснивање ССНО “Срби на окуп!“, као и на структуру и програм Удружења.

Вишедеценијско подмукло разбијање и комадање српског народног и државног простора које траје до данашњих дана, створило је на овим нашим просторима више антисрпских државица и области у којима су Срби остали у мањини и обесправљени. На другој страни, у оваквим околностима које већ дуже време трају, Срби као најбројнији и највећи народ на овим просторима налази се у ситуацији да могу остати без своје матичне државе. Такође, стање које је тада било у СПЦ а које је данас још и горе натерало нас је да се као верни и савесни људи организујемо у борби за очување православља онаквог како нам га је у наследство оставио Свети Сава и остали наши светитељи. У условима у којима је окупаторима и непријатељима Србије дозвољено да крше све људске и Божије законе када су  у питању  Срби и Србија, а да притом власти у Србији као и врх СПЦ и САНУ ништа не предузимају у смислу промене тог стања, односно у очувању српског национа, светосавља и државе Србије, већ су неми посматрачи а кад кад и помагачи у томе, натерало нас је да се организујемо и нешто предузмемо.

Имајући у виду овакво тешко стање у држави и СПЦ са благословом Владике Артемија, Срби из отаџбине и дијаспоре, из свих српских земаља, разних организација и политичких група, тражили су одговор на питања како и на који начин да се организују као јединствена нација у борби за очување јединствене и целовите Србије. Такође, тражио се и одговор на питање како и на који начин излечити све последице необјављених окупација и капитулација а да се притоме сачува безбедност и индентитет српског народа и државе.

После вишемесечних, пажљивих и стрпљивих разговора и саветовања, са благословом и под председавањем владике Артемија, 30. априла 2011. године у Београду, одржан је оснивачки Свесрпски сабор “Срби на окуп!“.  На овом Сабору присуствовало је око пет стотина Срба и из читавог света. Сабор је усвојио Проглас српском народу и формирао Свесрпску скупштину у којој су изабрани представници Срба, представници покрета и организација из матице и из дијаспоре, као и угледни интелектуалци. Оснивачки Свесрпски сабор изабрао је и Свесрпско национално веће које је тада бројало седамнаест чланова и чији је задатак  био да припрема прву Свесрпску скупштину.  Такође, Веће је имало и задатак да што хитније оформи Секретаријат, региструје организацију која делује широм света у свим државама где живе Срби, као и да организује промоције и наступе у јавности у складу са Прогласом и Програмом  Удружења. Све ове задатке Веће је у планираном року и извршило.

Након завршетка оснивачког Свесрпског сабора, Веће је формирало  Секратаријат Већа и припремило  предлоге Програма, Статута, Пословника о раду и Плана рада ССНО “Срби на окуп!“, како би прва скупштина могла да усвоји ове правне акте, а затим и да се Удружење региструје код надлежних државних институција.  Прва скупштина Удружења одржана је 08. Септембра 2012. године у Соколском дому у Обрановцу, када су усвојени сви правни акти и формирано ново ССНВ “Срби на окуп!“ од 21 члана, а затим и званично се регистровала ССНО “Срби на окуп!“. Да би се испунио циљ формирања наше организације и испоштовао Проглас српском народу који је усвојен на оснивачком Свесрпском сабору један од најважнијих докумената који је усвојен на првој скупштини свакао је Програм ССНО “Срби на окуп!“. Овим програмом предвиђено је да се тешко стање у којем се налази  српски народ, српска држава и СПЦ, може решити пре свега решавањем Србског државотворног питања које досад није на озбиљан и адекватан начин решавано. Под овим се мисли на стварање снажне србске националне државе, по први пут после 1918. године, као и на одлучно одбацивање богоборних антисрбских експеримената и идеологија. Зато, имајући ово у виду ССНО “Срби на окуп!“ у свом Програму залаже се за србска традиционална, светосавска државотворна начела и традицију у духу православне монархије (која није строго ограничена, нити везана ни за једну конркетну личност или име из наше краљевске династије). Такође, у свом програму  наша организација одбацује садашњи систем демократије који представља глобалну политичку идеологију и која је у суштини антинационална, антисаборна, богоборна, и инструмент је Новог Светског Поретка, којим се поништавају духовни и државотворни идентитети суверених хришћанских и нехришћанских нација.

Имајући ово у виду ССНО “Срби на окуп!“ се зато у свом Програму залаже за обнову снажне националне државе са благоверним миропомазаним Владарем на челу, јер је само у таквој држави, са Божијим благословом, могуће одрживо решење србског духовног, националног и државотворног питања. Постизање овог циља захтева још један услов, а то је саборност за коју се залаже и на коју почива наша организација. Зато је главни циљ наше организације „Срби на окуп!“ управо окупљање и позив на саборност и јединство, пре свега, у духовном смислу, а затим и у намери да окупљени и сједињени, уз Божју помоћ, успемо да превазиђемо све наведене и многе друге проблеме са којима се наш народ суочава и са којима сада води одлучујућу битку за наш опстанак у сваком погледу.

У складу са програмским начелима, прогласима и другим документима које је Сабор и Скупштина доносила, као и према своји могућностима и капацитетима ССНО “Срби на окуп!“ односно њено Веће је у извештајном периоду односно од 2012. године па до данас организовало и одржало три редовне скупштине и  двадесетдевет седница Већа.

У овом Извештају осврнућу се само на неке од најважнијих Захтева, Ставова, Одлука  и активности који су овом периоду реализовани.

Најважнији захтеви обликовани кроз Закључке који су у складу са програмским начелима Удружења донети на протеклим скупштинама су :

  • Захтев за истинском државотворном обновом која се може постићи једино путем духовнoг буђења и духовне обнове србског народа.
  • Захтев да СПЦ одступи од пута свејереси екуменизма, да напусти чланство у свејеретичкој организацији званој Светски савез цркава, те да поједини епископи и свештенослужитељи престану са молитвеним општењем са неправославнима.
  • Захтев да државни врх прекине процес уласка Србије у Европску унију и уједно отпочне снажнији процес приближавања Србије и србског народа нама блиским и пријатељски настројеним државама као што је Русија.
  • Захтев да се заустави свако даље распарчавње државе, продаја пољопривредних блага, природних и индустрисјких ресурса кроз тзв. процес приватизације.
  • Захтев да државни врх прекине све разговоре о Косову и Метохији док се не испуне услови из Резолуције 1244 СБ УН-а, укључујући повратак наше полиције и снага безбедности у Покрајину.

Најважнији ставови донети на протеклим скупштинама су :

  • Да се ССНО “Срби на окуп!“ залаже за обнову снажне националне државе са благоверним миропомазаним Владарем на челу, јер је само у таквој држави, са Божијим благословом, могуће одрживо решење србског духовног, националног и државотворног питања.
  • Да се ССНО „Срби на окуп!“ противи путу Србије ка Европској унији који води ка признању лажне државе Косово и унапред осуђује све евенуталне политичко-правне махинације које би било који режим у Београду извео у циљу избацивања Косова и Метохије из Устава Републике Србије, путем референдума и било чега сличног.
  • Да се ССНО „Срби на окуп!“ залаже за организовање и одржавање манифестација у вези историјских догађаја, поготово оних које подсећају на ранија и скорашња страдања нашег народа од комунистичког безбожног режима, НАТО агресора и шиптарских терориста.

Најважнији одлуке донети на протеклим скупштинама су :

  • Одлука о усвајању Статута Удружења, Одлука о Усвајање Програма Удружења, Одлука о промени назива Удружења, и одлуке о усвајању Плана деловања и развоја (за сваку годину посебно).
  • Одлука донета на првој редовној годишњој Скупштини ССНО “Срби на окуп“ о избору владике Артемије за Духовног пастира, као и чланова Свесрпског националног већа и чланова Надзорног одбора.
  • Одлука да се упути допис Привременој Скупштини АП КиМ да покрене иницијативу да у Дневни ред уврсти предлог о проглашењу окупације на Косову и Метохији

 

У складу са донетим одлукама и програмом ССНО „Срби на окуп!“ неке од најважнијих активности које је ССНВ „Срби на окуп!“ имало у протеклом периоду су :

  • Организација и одржавање традиционалне Видовданске литије. Литија почиње у поноћ 27. јуна у центру Београда и завршава се доласком верника 28. јуна у манастир Св. Јустин Ћелијски у Барајеву, где се затим после Литургије одржава академија и пригодан културно уметнички програм.
  • Организација и одржавање традиционалног Сабора младости и родитељства који се сваке године одржава јула месеца у манастиру Богородице Тројеручице у Мушветама на Златибору.
  • Организација и одржавање традиционалне “Гучевске литије“ која се сваке године у септебру одржава у организацији МО Мачва.
  • Отворена је библиотека „Света Јелисавета Руска“ у просторијама седишта ССНВ “Срби на окуп!“ у Београду.

 

  • Организована је информативна служба Удружења, односно рад и одржавање веб сајта „СРБИ НА ОКУП!“ који има врло добру посећеност.

 

  • Извршене су припреме и штампане четири књиге уз благослов нашег духовника Владике Артемија
  • Оргнизовано је више трибина од којих ћу у овом Извештају навести само неке као што су трибина на тему погрома Срба који је извршен 17. и 18. марта 2004. године на Косову и Метохији, затим трибина „Исповедање православне вере“, трибина  „Православна породица и искушења у 21. веку“, трибина „Повратак на село“ итд. Поред ових трибина одржано је и више духовних трибина широм Србије у коме су предавачи били углавном духовници из ЕРП и КиМ у егзилу.

 

И сасвим на крају браћо и сестре и ако је тачка днвног реда Извештај о раду ССНВ “Срби на окуп!“  сматрам да се у овом Извештају треба наћи кратки опис тренутног стања у српском народу и држави Србији, као и да треба дати предлог неких основних смерница нашег будћег рада и деловања.

 

Упоређујући стање које је владало пре пет година када је покренута идеја и формирана ССНО “Срби на окуп!“  и данашње стање можемо неоспорно закључити да се оно није побољшало, већ је постало много теже и то како у држави тако и у СПЦ. Политику коју је званични Београд водио у овом периоду била је у правцу евроатланских интеграција и то увек по цени рушења суверенитета и интегритета државе Србије. Снисходљивост према западним властодавцима коју је званични Београд прихватио достигла је свој врхунац потписивањем “Бриселског споразума“ априла 2013.године. Вођење овакве политике и довођење народа и државе у тежак положај, дошло је и због урушавања и гажења СПЦ од стране реформатора, јеретика, папофила и екумениста, како оних ван ње, тако и оних који су се као лажни пастири увукли у њу саму т.ј. у њен административни врх. Посматрујући тренутно стање у народу, држави и СПЦ, као и стање које ће настати након одржаних избора у Републици Србији, можемо слободно рећи да се данас налазимо и налазићемо се на таквом степену угрожености, да нам озбиљно прети потпуни крах духовних, националних, државотворних и економских добара па и сам биолошки нестанак.

 

Зато, сматрамо да би се овакав сценарио спречио неопходно је окупити све патриотске снаге и то оне снаге које су пре свега утемељене у светосављу и које су спремне да поведу истинску борбу за промену стања у Србији. У овој борби свакао неопходно је и усагласити активности са Руском федерацијом, што би подразумевало даље јачање политичких, војних и економских односа Србије са Русијом. На овај начин Србија би  обнављањем своје слободе и суверенитета, могла да поништи све нелегалне и неважеће „споразуме“ и друге противуставне акте који су досад донесени и тако добије своје место и положај у свету који јој је од увек припадао.

Свакако да би и ССНО “Срби на окуп!“ могла да да свој допринос у овој борби за промену овако тешког стања.  Допринос би био пре свега у даљем још снажнијем раду на свим оним програмским начелима за које се наша организација залаже и по којима делују, јер она није само још једна политичка странка нити удружење које се бави неким посебним питањима. Ми смо Свесрпска народна организација коју окупља идеја очувања српског народа у духовном и физичком смислу, то је двоједна идеја, која се односи на очување Цркве и обнову државе. Ова идеја дакле иде у два правца: прво у правцу очување Православне вере, светосавског етоса, а друго у правцу очувања српског народа и обнове српске државе, окупљеног око идеје обнове јединог историјски потврђеног, одговарајућег модела српске државности, а то је светосавски, немањићки модел. Зато, ССНО “Срби на окуп!“ позива сва она удружења, организације и појединце којима је наш програм и овакво опредељење прихватљиво, а који се нису предали, нити  признали капитулацију да нам се придруже и на тај начин будемо јединствени и снажнији у борби за промену која ће створити снажнију светосавску Србију.

Како радили тако нам Бог помогао !

Догодине у Призрену!

 

Љуљаци                                                                председник ССНВ  „СРБИ НА ОКУП!“                                                             

15.05.2016.год.                                                                           Драган Велић