Ко је британски свештеник ухапшен на КиМ због педофилије?

Пећ — Бивши британски свештеник оптужен за сексуално злостављање деце који је ухапшен у среду на Косову, живео је у Пећи где се представљао као историчар.

abbot-laurence-soper-pedofil-na-kosovuКомшије су га доживљавале као мирну и фину особу.

Ендру Чарлс Кингстон Сопер ухапшен је у среду на основу европске потернице коју је покренула Велика Британија, а познат је и као отац Лоренс.

Рођен 1943. године, у бекству је од како је пуштен уз кауцију и није се јавио полицији 2011.

Последњих четири, пет година живео је у једној мирној улици близу центра Пећи, и чак је проговорио албански, причају мештани, преноси Ројтерс.

„Шокирани смо“, рекао је један његов комшија.

„Рекао ми је да је био историчар који је писао књигу о Косову, позивали смо га на колаче и роштиљ. Причао је да му је жена умрла и да сад живи сам, од своје пензије. Био је веома фина особа“, испричао је он.

Други комшија каже да је имао обичај да по сунчаном времену на тераси чита књиге.

„Мислили смо да је сиромашан, а наша традиција каже да треба помоћи усамљеним људима. Али у медијима смо видели да смо погрешили“, рекао је он.

Сопер је комшијама рекао да је покушао да живи у Приштини, али да је тамо превише бучно и прашњаво и да више воли свеж ваздух у Пећи која је окружена планинама на чијим врховима још има снега.

Комшије причају и да је скоро настрадао 2015. године када је упао у подрум на једном градилишту и посекао врат на металну шипку.

Тада је изгубио много крви и превезен је у болницу где је дао име неког у Британији кога би требало контактирати у случају смрти.

Комшије кажу да су се питали зашто је Сопер изабрао да живи баш на Косову, а не у Британији.


Извор: Б92