ПОСЉЕДЊА БИТКА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ВОЈСКЕ У ОТАЏБИНИ

Захваљујући савезницима (Великој Британији, СССР и САД) ЈВуО је издата и ослабљена, док су Титови партизани подржани и помогнути свим могућим средствима. Након четворогодишње борбе са свим окупационим и издајничким војскама и бандама, ЈВуО је у јесен 1944. дошла у ситуацију да буде нападнута од Црвене Армије у источним подручјима окупиране Краљевине Југославије. Ђенерал Дража Михаиловић доноси једино могућу одлуку, повлачење свих јединица у источну Босну, док Црвена Армија не прође кроз Јуогославију на путу ка Берлину. Након бројних проблема и сукоба са партизанима, усташама и Вермахтом, јединице ЈВуО се групишу у сјевероисточној Босни. Тако је почела Босанска голгота.

Можда је предлог Павла Ђуришића да се ЈВуО групише у Црној Гори био бољи? Ту би сигурно имали бољу позицију и везу са „савезницима“ преко мора. Него, не може се знати, како би то завршило.

Кретање снага ЈВуО 1945

У прољеће 1945. Ђенерал Михаиловић процјењује да се ЈВуО више не може одржати у Босни. Болести, рањени, глад и сталне борбе са комунистима и усташама уз недостатак муниције и опреме су пријетили да униште војску. Одлучено је да се преко централне Босне покуша пробити ка Србији. Ту је дошло до неслагања у команди и дио јединица под вођством Драгише Васића и Павла Ђуришића креће у пробој према Словенији. Већина прегруписане ЈВуО креће преко централне Босне. Пробој је почео почетком априла, а завршио почетком маја 1945. Ишло се под константном борбом уз недостак свега, док су комунисти имали све и свашта. Тукли су авијацијом и артиљеријом изморене и десетковане националистичке снаге.

ЈВуО је наступала у следећој формацији :

Јачине до 15 000 изморених и болесник војника.

Нападале су их партизанске снаге тадашње Југословенске Армије (партизани су током рата више пута мијењали име, задња промјена је била из НОВЈ у ЈА 1.марта 1945. ) јачине преко 20 000 војника са најновијим наоружањем, довољном количином опреме и муниције, авијацијом, артиљеријом, као и свом оперативом и логистиком.

  • 38. дивизија (17. бригада, 18. бригада, 21. бригада)
  • босанска бригада КНОЈ-а
  • босанска бригада КНОЈ-а

Уз помоћ дијелова 3. Санџачке и 21. бригаде…

Завршна битка одиграла се на планини Зеленгори 12. и 13. маја 1945. године. Зеленгора је била бојиште још два пута током рата, прво у љето 1942. када су јединице Павла Ђуришића протјерале партизане из Црне Горе преко ње и у љето 1943. када је војно неспособни Ј.Б. Тито у паничном страху бјежећи од Нијемаца из Црне Горе на крају операције „Шварц“ завео своју војску у кањон Сутјеске у подножје Зеленгоре, гдје су жестоко пострадали, а војнички били уништени (то је била иначе једина права борба партизана са окупатором током рата).

Опкољене снаге измучене ЈВуО су пружале јуначки отпор нападачима из надмоћније ЈА. Војници ЈВуО су имали чак врло мало муниције, а нарочито је нису имали за оно мало аутоматског оружја, а о топовима и авионима се није могло ни мислити. Тукла је комунистичка артиљерија и авијација србске мученике, који су гинули на обронцима и висовима србске Зеленогре. Пуцала је комунистичка пјешадија, бројно надмоћнија, без престанка из свог расположивог наоружања. Гинули су најбољи србски синови, они преостали након свих борби. Умирали су у борби причешћени краљеви војници. Њихов избор је био и остао СЛОБОДА ИЛИ СМРТ. Жалили су једино што немају довољно муниције, да пошаљу што више комуниста у пакао. Падали су један за другим последњи србски официри и војници. Они који су ПРВИ подигли устанак у окупираној Европи, које је предводио ПРВИ ГЕРИЛАЦ Европе, најбољи ратни командант 1942., најодликованији србски официр, спаситељ савезника у сјеверној Африци, примјер слободарства и јунаштва.

Када се борба завршила 13 маја. из обруча су се успјеле пробити само мале групе (десетине, петорке и тројке) на челу са ђенералом Михаиловићем. Комунисти су следеће јутро избројали тијела преко 9000 изгинулих четника. ЈВуО након овог пораза војно није постојала. Остале су само групе, које су пружале отпор и након хватања и убијања ђенерала Драже. Свијет и Европа су свјесно и намјерно жртвовале остатке једине легитимне војске на Блакану током Другог свјетског рата, јер су имали нови зли план за србски народ и Југославију.

Осим веома тешке ситуације на терену и издаје савезника, кривица за страдање ЈВуО припада и командантима ЈВуО, који нису добро процијенили војну и политичку ситуацију крајем рата. Мада ни сада није лако одредити, шта су тачно могли урадити да прођу боље. У сваком случају то је била национална војска, вјерна својој заклетви до смрти и борила се веома храбро.

Бесмртни пук ЈВуО

ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ борцима против фашизма, нацизма и комунизма.

С ВЈЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ

Слава ђенералу Дражи Михаиловићу

Игор Војиновић
13.5. 2016.г.