Дејства Русије у погледу Трибунала ће бити још строжа

Ratko-MladicДелегација друштвеног руског комитета за одбрану Ратка Младића посетила је Холандију, где је одржан састанак у Хашком затвору са српским генералом. Председник комитета, посланик Државне думе РФ Павел Дорохин, посебно је истакао улогу амбасаде РФ у Холандији и лично господина амбасадора Романа Колодкина у организацији ове посете.

Читавих месец и по чекали смо одговор из Хашког Трибунала. Само интервенција амбасаде нам је помогла да убрзамо посету Младићу. Сложили смо се да контрола Русије треба да буде строжа у именовању судија. Ако руској страни нешто не одговара, она је дужна да искористи право вета. Надаље је био постигнут договор да ће делегација комитета у невеликим интервалима посећивати генерала Младића у затвору, како би саслушала његове жалбе и саазнала за све проблеме и прекршаје. У сваком случају, амбасада нам је обећала високу подршку. Између осталог, морам да кажем да се јачањем информационе подршке, између осталог уз вашу помоћ, комитет за одбрану Младића формира и у Србији. Крајем марта Јелена Гускова и ја се спремамо у Београд, како бисмо разговарали са представницима српске владе и парламента. Шта више, син генерала Младића Дарко рекао ми је да је после оснивања нашег комитета поново био у Москви и пренео речи њиховог министра правде о спремности да се увећа колегијум адвоката. То је праведно у контексту како се помаже хрватима.

Али једна ствар је доћи, а друга доспети у нутра. У сваком случају, ако је веровати речима Павла Дорохина, то је врло тешко учинити. руска делегација је у Хашком трибуналу била подвргнута понижавајућим процедурама.

Видело се како су напети наши контрагенти. На питање да ли може да се прође у ћелију, рекли су „не“. О условима у ћелији рекли су да је то скривена информација. Кажем: а шта је са Парламентарном скупштином СЕ чији је члан Русија? Ми плаћамо велики новац, имамо право да посећујемо сваки затвор. Не: не може и готово. Шта више, наш састанак су преместили за каснији термин. И морам да кажем да је тамо био строг систем провере. Прво је требало све са себе сикнути и пропустити кроз електронски скенер, затим када прођеш још једном те проверавају. Нисмо смели да понесемо са собом технику за снимање, електронске уређаје. Чак сувенире за генерала из Државне думе, како се испоставило, нисмо могли да пронесемо сами. Све само преко адковата и наредног дана. А тамо су били и календари на руском и покони из Тројице-Сергијеве Лавре. Једном речи, када сам дан раније био у Лаври, замолио сам намесника оца Феогноста да се помоли за српског генерала. И знате, сам генерал је говорио да се после тога осетио много лакше. Младић се толико искрено радовао нашем доласку, да читавих пола сата није нам дао да кажемо ни речи: много је говорио о свом животу, о војним годинама, сетио се како је био у Москви 90-их и састајао се са нашим руководиоцима. Састанак је био врло пријатељски. У нашу част је чак био ивршен обред. Сви су прочитали молитву Оче наш. Затим смо преломили спрску погачу и наздравили за будуће ослобођење Младића и свих затвореника Хашког трибунала.

Сада ће дејства Русије у погледу Трибунала, како је обећао Павел Дорохин, бити још строжа.

Створили смо нови преседан, изјавили да је Русија пуноправни фактор на међународном сцени и да ће њени интереси, интереси њених савезника и пријатеља бити заштићени. Овај преседан је заиста уплашио наше опоненте и навео на опрез. Али ми смо чврсто изјавили да нећемо дозвилити да се игра игра у потаји, иза леђа међународне заједнице и да се решавају своја питања у кулоарима.

О резултатима посете руске делегације друштвеног комитета за одбрану Ратка Младића Холандији и о састанку са српским генералом у Хашком трибуналу говорио је председник комитета Павел Дорохин.

Григориј Соколов / Глас Русије