Ратни злочинац Тачи: „Косово није РС“

taci ketiПРИШТИНА – Ратни злочинац Хашим Тачи изјавио је да у разговорима са Србијом очекује „тешке одлуке“, али да неће дозволити стварање „Републике Српске на Косову“.

По Тачијевим речима, „разговори са Србијом су тешки“ – како за њега лично, тако и за грађане и нелегалне институције Косова.

Ти разговори ће, додао је, „донети тешке одлуке“ које „никако неће бити у супротности са такозваним Уставом и законима Косова“, преноси Коха диторе.
„Рекао сам и понављам: састанке које ја водим у име нелегалних институција Косова, заједно са другима и у име ткзв. грађана Косова нису нимало популарни, али сам убеђен да је то висока државна одговорност и да су у интересу Косова“, рекао је.

Ратни злочинац Тачи је поновио да општинама са српском већином неће дозволити да формирају механизме који имају законодавну и извршну власт, да – како је казао – „на Косову никада неће бити ‘Републике Српске'“, ни аутономије, ни специјалног статуса нити поделе.

За „тешке одлуке“ које очекује, Тачи верује да ће се тиме отворити перспектива Косова за учлањење у Уједињеним нацијама, Европској унији и НАТО.

Тачи је још рекао и да никоме неће пружити изборно задовољство да делегација Косова погреши.

Дневник Трибуна пише да ратни злочинац Хашим Тачи припрема терен за колективну амнестију грађана Косова који живе на северу земље и о томе је разговарао са такозваном председницом Косова Атифетом Јахјагом и лидером највеће опозиционе партије, Демократског савеза Косова Исом Мустафом.

Ту вест је за дневник потврдила потпредседница Тачијеве ДПК и такозвана министарка европских интеграција Вљора Читаку, која је то назвала понудом за добијање поверења грађана севера земље.

Амнестија ће се односити само на дела која нису тешка, углавном на прекршаје, али ће допринети да грађани на северу добију и друге погодности, тако што ће им бити отписани дугови према Косовској енергетској корпорацији, водоводу и све обавезе које имају према комуналним службама.

Међународни извори дневника су рекли да је то једна од три понуде према северу које нису предвиђене у плану Мартија Ахтисарија.

Две друге понуде су повећање броја посланика такозване Скупштине Косова из редова српске заједнице који ће бити изабрани на северу земље и именовање четири званичника за везу између ткзв. владе и севера Косова.

Ратни злочинац Тачи је, према дневнику, прихватио да се повећа број посланика у ткзв. Скупштини Косова, док и даље има дилема око званичника пошто они могу имати извршна овлашћења.

Тим планом се такође предвиђа укључивање једног представника са севера Косова у ткзв. Консултативно веће за заједнице који постоји при Кабинету такозване косовске председнице.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП