Додик: Када нисмо имали државу били смо убијани

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је у Јасеновачком логору пре 71 годину живот победио смрт, а људска храброст кукавичлук.

Dodik novinariОн је додао да јасеновачке жртве опомињу да слободе за Србе није било када нису имали своју државу.

„Када нисмо имали државу били смо убијани“, рекао је Додик на обележавању Дана сећања у Доњој Градини у Републици Српској.

Он је нагласио да у Доњој Градини време више не тече, казаљке на часовницима су се зауставиле пре 71 годину, опомињући и подсећајући на најтрагичнији догађај у новијој српској историји.

„На овом светом месту свака реч ођекује тупо и делује ситно и безначајно, јер је заглушујући врисак жена и деца, плач старих и немоћних, вапај измучених, трајно је обележило ово место туге“, каже Додик.

Истина о Јасеновцу, како каже, још није јача од лажи „можда зато јер се о Јасеновцу још увек не говори довољно, а требало би гласније и више на сваком месту“.

Додик је додао да је пробој Јасеновачког логора једна је од највећих победа, извојевана у тишини, али да остаје трајно питање зашто није било раније напада на Јасеновац и ослобађање.

„Зашто се чекало да се фашизам победи у Европи. Зашто је је власт бивше Југославује скривала овај злочин, зашто су у идеологији коју су ширила скривали да су нас овде побили“, упитао се председник Српске.

Уколико се не сећамо својих мртвих и страдалих, указао је он, заборављамо себе оно што јесмо и што треба да будемо.

„Уколико не будемо памтили прошлост, уколико не будемо будно мотрили будућност онда ћемо као народ бити рањиви. Јасениовачко страдање нас подсећа како један народ иако мали уме бити јак и жилав и како успева одолети искушењима“, каже Додик.

Он је нагласио да ће Срби када су као народ преживели јасеновачку голготу преживети и данашње политичке манипулације и замке које се намећу.

„Јасеновачки новомученици опомињу нас да је наша слобода увек везана за државу и да слободе није било када нисмо имали државу“, поручио је Додик.

Председник Српске поручио је да је она настала као потреба српског народа да живо слободно у својој држави, „настала је као плод колективног сећања нашег народа на страдање на Други светски рат у условима када није имала државу“.

Он је рекао да српски народ мора бити увек окупљен и да не сме да изгуби идеју слободе и државе.

„Поштујемо Дејтонски споразум и Устав Босне, вратите нам нашу аутономију и нећемо ништа више“, рекао је Додик и додао да Српска не може да живи у условима сталних отимања надлежност и преноса на други ниво.

Република Српска, како каже, жели да буде део интеграционих процеса на просторима БиХ, да постоји подршка свих на путу ка ЕУ, али да на том путу Српска желимо да будемо видљива и уважена.

Он је подсетио да је сарадња Српске са Србијом природна и логична, да ће бити настављена и да желе јаку Србију.


Извор: Б92