Четири пожара у православним црквама широм света (ВИДЕО) – У пламену и манастир Валаами у Русији

Изгорела српска православна црква у Њујорку, кров је потпуно уништен, остали су само зидови, изјавио је старешина Цркве Свети Сава на Менхетну Ђокан Мајсторовић. – У Аустралији гореле још две православне цркве. – Пожар је избио и у комплексу манастира Валам, на острву у језеру Ладога, на северу Русије.

понедељак, 02.05.2016. у 08:18

ЊУЈОРК/СИДНЕЈ/МОСКВА – У најмање четири православне цркве широм света избили су пожари током ускршњих празника.

Тако је, српска црква Светог Саве на Менхетну уништена у пожару који је избио само неколико сати пошто су верници у њој завршили ускршњу литургију.

Пожар је брзо захватио цркву, изграђену 1855. године. Црква је 1968. године проглашена знаменитошћу града Њујорка, а 1982. уписана у амерички Национални регистар историјских места.

„Њујорк тајмс” је пренео да су ватрогаци прву дојаву о пожару у цркви, која се која се налази на 25. улици, између Пете и Шесте Авеније, нешто пре 19 сати. У гашењу ватре, који се брзо раширила, учествовало је чак 168 ватрогасаца и пожар је после три сата гашења стављен под контролу.

Портпарол ватрогасне службе Френк Грибон наводи да се чини да узроци пожара нису сумњиви, да ће се истражити узроци, али да би велика штета коју је претрпела црква могла да закомпликује те напоре.

„Штета је тако велика да не може да се нађе тачка где је пожар избио. Кров је био дрвен и више га нема”, рекао је Грибон.

На дан Ускрса јак пожар потпуно је уништио македонску цркву у Сиднеју, и том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца.

Сведоци кажу да је пламен почео да тиња из торња храма, који припада канонски непризнатој Македонској православној цркви, пре почетка ускршње литургије, у недељу око 10 сати ујутру.

Око 60 ватрогасаца из 15 станица позвано је да угаси пожар, који је трајао неколико сати. Око 60 штићеника суседног старачког дома евакуисано је током пожара, јавили су аустралијски медији.

У Аустралији је пожар избио у још једној православној цркви – у грчкој цркви у Мелбурну – који је, срећом, брзо угашен.

Током гашења ватре евакуисано је 200 људи из околних зграда. У пожару није било повређених.

Пожар је избио само дан након ускршње литургије, а полицајци су позвани на лице места након што су пролазници уочили дим са крова цркве.

Црква у источном Мелбурну је најстарија грчка православна црква у аустралијској држави Викторији, сазидана 1901. године.

Пожар је избио и у комплексу манастира Валам, на острву у језару Ладога, на северу Русије.

Дим и ватра су примећени у недељу ујутру, док је православна заједница прослављала Ускрс, и захватио је око 800 квадратних метара зграда из 19. века, поред самог манастира.

Нема информација о повређенима, а руски медији преносе да су сви присутни евакуисани на време.

Остали су само зидови 

ЊУЈОРК – Црква је потпуно изгорела, кров је потпуно уништен, остали су само зидови, изјавио је за РТС старешина Цркве Свети Сава на Менхетну Ђокан Мајсторовић, напомињући да је то најжалоснија вест која се могла догодити на Ускс.

Како је саопштила њујоршка ватрогасна служба, Црква је била празна када је избио пожар који се брзо проширио и захватио цело здање на западној 25. улици у дистрикту Флатирон.

Мајсторовић је прецизирао да је пожар избио око 17 часова по локалном времену, указујући да је „то најжалоснија вест која се могла догодити, посебно на данашњи свети велики празник”.

Из комшилука су прво приметили да се у цркви нешто догађа, позвали су ватрогасну службу, описао је Мајторовић и додао дау ватрогасна кола још налазе око цркве и гашење још траје.

„Сви ми који живимо у близини цркве смо евакуисани и не можемо да приђемо ближе од 200 – 300 метара. Црква је потпуно изгорела, кров је потпуно уништен, остали су само зидови. Владика је био овде и он ће обавестити Патријаршију”, рекао је Мајсторовић.

Ватрогасна служба објавила је да се срушио део крова и да је структура зграде нестабилна.

Истрага о пожару је у току, а полиција искључује могућност терористичког акта.

Црква, позната и као Капела Тројства, саграђена је средином 19. века по нацрту архитекте Ричарда Упџона и грађена је у готском стилу.

Некада је припадала протестанској цркви, али је владика Николај Велимировић, уз помоћ верника, откупио за потребе српске заједнице.

Храму су временом додавани византијски елементи, поставши архитектонски драгуљ Њујорка.

Од првих дана 1944. године, када је освештана, црква у Њујорку постала је српски православни мисионарски центар. У њој се организоване и културне, образовне и друштвене активности.

Од 1968. године црква Светог Саве налази се на листи њујоршких знаменитости.  (ФоНет)


Извор: Политика