Њујорк, Менхетн – Српска црква изгорела на Васкрс!

Њујорк — Велики пожар прогутао је српску цркву Светог Саве у центру Менхетна у дану у коме православни хришћани прослављају Ускрс. Жртава и повређених нема.

Са ватреном стихијом се сатима борило више од 170 ватрогасаца, узрок пожара није познат, а истрага је у току.

„Сви смо живи, али зграде више нема. Ова црква је спајала читаву заједницу, јер је једина у Њујорку, а сада је нема. Ово је ужасно, ноћна мора, моје срце је сломљејно“, рекао је свештеник Ђокан Мајсторовић.

Пожар је избио око седам увече по локалном времену, неколико сати након ускршње литургије, а локализован је тек четири сата касије.

Njujork srpska crkva u plamenu

Током дана је више од 700 верника православне вероисповести обележило Ускрс у овој цркви, али према последњим извештајима зграда је била празна када је пожар избио.

Њујоршки ватрогасци били на терену до дубоко у ноћ, након што је проглашена узбуна првог степена. Како је саопштено, зграда би могла да се сруши сваког тренутка.

„Црква је уништена, ово је веома тужан дан“, рекао је први човек њујоршких ватрогасаца Данијел Нигро.

Чувар је покушао да угаси пожар, али је ватра брзо захватила конструкцију. Човека је збринула екипа хитне помоћи због удисања дима.

Портпарол ватрогасне службе Френк Грибон наводи да се чини да узроци пожара нису сумњиви.

Он је додао да ће његово одељење истражити узроке, али је упозорио и да би велика штета коју је претрпела црква могла да закомпликује те напоре.

„Штета је тако велика да не може да се нађе тачка где је пожар избио. Кров је био дрвени и више га нема“, рекао је Грибон.

Прелепа грађевина у готском стилу изграђена је 1850. године, а српска црква ју је купила током Другог светског рата, 1943. године.

Црква Светог Саве се налази у близини Бродвеја и Авеније Америке, а 1968. године проглашена је и за једну од знаменитости Њујорка.

Како јављају извештачи, много људи је са улице у неверици посматрало пожар, а неки од њих су и плакали, „Срце ми се слама. Моји родитељи су први пар који се венчао овде 1944. године“, рекла је Мелана Пејаковић за РТ.

Њен отац је служио војску у армији САД, а венчање су организовали његови ратни другови делећи војна следовања.


Извор: Б92