ДЕЛЕГАЦИЈА КОНСТАНТИНОПОЉСКОГ ПАТРИЈАРХАТА ЈЕ ДОПУТОВАЛА НА АТОН РАДИ РЕГУЛИСАЊА СУКОБА С МАНАСТИРОМ ЕСФИГМЕН

Delegacija iz Konstantinopolja u Esfigmenu

Око поднева дана 21. априла у административни центар на Атону допутовала је делегација Константинопољског патријархата.

Тако је потврђена информација о почетку преговора ради регулисања дугогодишњег сукоба у вези с атонским Есфигменским манастиром, преноси портал AgionOros.ru.

У саставу делегације Васељенског патријархата налазе се Милитски митрополит Апостол, Андрианупољски Амфилохије и Силавријски Максим. Како јавља amen.gr чланови делегације ће се бавити «проучавањем свих параметара ситуације у вези са Естигменском обитељи». Осим «прикупљања информација» биће «обављени преговори са свим заинтересованим странама и Светим Кинотом Свете Горе Атон».

Од 1972. године монаси Естигмена одбијају да помињу Васељенског и друге православне патријархе који имају везе с Римским папом.

Почетком 2000-их година Васељенски патријархат је прогласио монахе који живе на територији Есфигмена за расколнике. Убрзо су се појавила нова браћа Естигмена, која су призната од стране Константинопољског патријархата и атонског свештеноначалија. Нажалост, сукоб је због тога само заоштрен и Есфигмен тренутно не општи с монасима из атонских манастира, оградивши се од атонског братства.

Са руског Марина Тодић
22 / 04 / 2016


Извор: ПРАВОСЛАВИЕ.РУ