Московска Патријаршија: Заједно са католицима за обнову цркава уништених у Сирији

Најављен је први заједнички пројекат, након историјског састанка у Хавани између Кирила и Франциска: разговарали су о судбини прогнаних хришћана на Блиском истоку. Мешовита делегација је већ завршила посету Сирији и Либану, где је имала разговоре и са локалним верским лидерима.

Screenshot_7
Москва (AsiaNews) – После историјског састанка у Хавани између папе и патријарха Москве, ситуација прогнаних хришћана на Блиском истоку постаје поље за прву конкретну сарадњу између две сестринске цркве. Одељење за спољне односе Руске православне цркве саопштило је да ће Московска патријаршија и Ватикан удружити напоре да помогну обнови хришћанских цркава у Сирији.

“Потреба да се састави детаљан списак хришћанских места уништених и оштећених током рата у Сирији и учвршћење свих хришћанских доказа сиријске трагедије препознати су као краткорочни приоритет”, речено је у саопштењу Синода.
Ово су резултати посете (6. и 7. априла) удружене делегације двеју цркава у Сирији и Либану које су покренуле низ иницијатива и координацију хуманитарне помоћи.

У делегацији су били јеромонах Стефан (Игумнов), секретар Одељења за спољне односе патријаршије, архиепископ католичке цркве Мајке Божије у Москви, монсињор Паоло Пиецес, и представници католичке организације Помоћ цркви у невољи.
Мешовита делегација је посетила неке избегличке кампове, и имала састанак са локалним верским лидерима, укључујући и Мор Игњатије Јефрема II, патријарха сиријске православне цркве у Дамаску.

“Познато је свима да је трагедија на Блиском истоку, која је проузроковала патњу хришћана и других група, као и потреба да се предузму хитне мере за побољшање ситуације, били срж састанка у Хавани 12 фебруара 2016, “ наставља се у саопштењу Руске православне цркве, стављајући тиме нову екуменијску иницијативу на трагу загрљаја између Кирила и Франциска.
У интервјуу за Интерфакс, јеромонах Стефан је описао као „јединственом“ чињеницу да су две цркве „заједно покренуле пројекат који обезбеђује хришћанима на Блиском истоку да заврше практичне задатке хуманитарне природе.” „Ово је несумњиво последица споразума постигнутих у Хавани“, додао је православни монах.

Као кнез овога века, ђаво влада у њему, има више слугу него Бог и радије се њему повинују, него Богу (свети Јован Златоуст).

Извор: Православље живот вечни