„Папа Фрања одложио посету Србији због избора“

Папа Фрања требало је да посети Србију 22. и 23. маја, али је то одложено због расписивања избора, каже бискуп Ладислав Немет

Pope FrancisНемет, који је председник Међународне бискупске конференције свети Ћирил и Методије, је рекао да су припреме за долазак папе већ почеле, од Ватикана су добијена упутства, био је спреман програм и све је било испланирано.

„Међутитм, дошло је до промене ситуације када је премијер Србије објавио расписивање општих избора, који мењају ситуацију и атмосферу у држави“, рекао је Немет.

Објаснио је да је посета одложена да се није желело да се о историјском доласку папе у Србију говори у предизборно време.

Било је, каже, планирано да папа боравак у Србији започне у Београду где би посетио један избеглички центар, а потом би се срео са српским званичницима, као и поглаварима СПЦ.

Наредног дана је требало да посети Суботицу, како је објаснио, седиште католика.

Ту је била планирана миса на градском стадиону.

Бискуп Немет је додао је на одлагање папине посете Србији утицала и жеља да се чује став СПЦ-а чији ће поглавари заседати у мају.

„Долазак је значи одложен, али ми гајимо наду како ће до посета папе Фрање Србији доћи врло брзо. Не могу рећи када, но сликовито речено, шансе за то су 75 одсто“, казао је Немет.


Извор: Б92