Србија финансира сепаратисте из Прешева и Бујановца и терористе ОВПМБ

albanci-presevo-teroristiБеоград – Србија из свог буџета плаћа сепаратистичке странке из Прешева и Бујановца, а новац пореских обвезника завршава и у џеповима припадника терористичке ОВПМБ.

Уместо Националног савета, албанску мањину на југу Србије заступају политичке партије сасепаратистичким програмом, као и озлоглашени припадници терористичке ОВПБМ.

Ове године из касе одвојено 12 милиона динара за албанску заједницу.

Национални савет Албанаца, који би требало да буде главни партнер државе у решавању проблема ове мањине, пуне три године од оснивања преслаб је за остваривање њихових права. Уместо овог тела, које се највећим делом финансира из буџета Србије, ставове Албанаца заступају политичке странке и неформална група коју чине одборници ове мањине у локалним скупштинама Прешева, Бујановца и Медвеђе, међу којима су и припадници терористичке ОВПМБ.

Иако се албански лидери на речима залажу за јачање Националног савета, чињеница је да су погледи Албанаца из Србије упрти, не у ово тело, већ у – политичке вође.

Да проблеми на везама са државом постоје признаје и председник Националног савета Галип Бећири. Он каже да кривицу за такав однос деле албански лидери, али и представници Србије:

Већина политичара из Прешева и Бујановца не признаје Национални савет. Грешку често праве и званични представници Србије тиме што у разговорима предност често дају челницима општина, па чак и странака. Држава тако меша саговорнике и омаловажава сопствени закон о мањинама.

Албанци су за образовање, културу, употребу језика и писма и информисање 2012. из републичке касе добили више од 16 милиона динара. Како нам речено у Канцеларији за људска и мањинска права, за ову годину им је намењено око четири милиона мање.

На југу Србије већ отворено се говори и да јачање Савета не одговара албанским странкама, које дају све од себе да спутају његов утицај.

Ако Влада Србије и локалне самоуправе наставе опструкцију и не споводе законе када је реч о раду Националног савета његово функционисање у Бујановцу и Прешеву ће бити доведено у питање – каже Риза Халими, председник Партије за демократско деловање и народни посланик Риза Халими.

Новости