Зоран Влашковић – У насељу Колонија у општини Звечан страхују од рушења зграде!

 

Осам породица са више од 30 чланова, међу којима је десеторо деце, даноноћно стрепе да се не сруши зграда због клизишта које се покренуло. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На почетку насеља Колонија у Звечану, пола километра од центра општине, осам породица са више од 30 чланова, међу којима је и десеторо деце, даноноћно  живе у страху  да се не сруши стара  двоспратна зграда са подрумима испод које се покренуло  велико клизиште.

Раније постављени бетонски  потпорни зидови су попустили а пукотине испод зграде постају  из дана у дан све веће. Десетак метара покренутог клизишта прети да ће и цела зграда поклекнути и срушити се.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Пукотине су се појавиле и у становима зграде а скоро свакодневно се могу осетити потреси у згради који су изазвани сталним клизиштима и налегањем земљишта. Оправдано живимо у страху и молимо се само да не буду велике кише које додатно могу убрзати покренуто клизиште испод зграде – каже Вито Виријевић који живи на другом спрату са четворочланом породицом.

На бројне апеле угрожених и оправдано уплашених  станара општина се скоро оглушила и нико из општинских власти није посетио станаре. Истина, људи из општинске грађевинске инспекције су били на лицу места кад смо поестили станаре, 1. марта,  и обећали санацију покренутог клизишта.

Међутим, санација клизишта  је  велики изазов и предвиђа огромна улагања пошто се ради на тешком терену . Такође, и потреси и рад  великих машина које ће радити испод зграде су опасност  за зграду саграђену 1948. године.