Турска војска напала град на северу Сирије

Турска војска напала је сиријски град Тел Абјад, који се налази на самој граници са Турском, саопштено је из руског Центра за примирје који је стациониран у Сирији.

Turska vojska u SirijiПрема речима начелника Центра Сергеја Кураленка, напад се догодио током прошле ноћи.

„Напад копнене војске био је пропраћен снажним експлозијама великокалибарске артиљерије“, истакао је он.

Кураленко је додао да су ову информацију потврдили и представници „Демократских снага Сирије“ и да још увек нема никаквих информација о потенцијалном броју жртава.

Русија је затражила објашњење из америчког центра за праћење примирја у Аману, рекао је он, подсећајући на утицај који САД имају на Турску.

Светске силе су постигле споразум о обустави ватре у неким деловима Сирије, а очекивало се да ће га поштовати све стране, изузев терористичких група ДАЕШ и Нусра фронта.

Турска се на својој територији бори против курдских милиција Радничке партије Курдистана (ПКК) коју сматра терористичком организацијом.

Те борбе су усредсређене на претежно курдска подручја на југоистоку Турске, али се сукоб повремено прелива на делове Сирије и Ирака који су под контролом Курда.

Истовремено, курдске милиције у Ираку и Сирији су међу малобројним снагама које се успешно супротстављају ширењу ДАЕШ-а и САД их подржавају, што Турска критикује, наводећи да САД треба да направе избор између Курда и Турака.


Извор: Спутњик