Бридлав: САД спремне да се „боре и победе“ Русију у Европи

Генерал Филип Бридлав

Сједињене Америчке Државе су спремне „да се боре и да победе“ Русију у Европи уколико то буде неопходно, изјавио је шеф команде САД у Европи, генерал Филип Бридлав.

„Спремни смо да се, уколико то буде неопходно, боримо и победимо“, рекао је Бридлав обраћајући се Комитету за оружане снаге Представничког дома САД, који се бави темом супротстављања „руској агресији“ у Европи.

„Не желимо да ратујемо, али смо дужни да располажемо могућностима за то“, објаснио је генерал говорећи о неопходности повећања војних снага у Европи.

Раније у јануару команда оружаних снага САД у Европи објавила је обновљену војну стратегију на европском континенту која подразумева обуздавање Русије и подршку НАТО-у.

Бридлав је, такође, рекао да САД проучавају могућност обуздавања Русије на Арктику, али да засад нису спремне да кажу како би то могле да остваре.

Председник Русије Владимир Путин раније је саопштио да Русија не намерава да се бави милитаризацијом Арктика и да су њена дејства у том региону суздржана, али неопходна.

Последњих година Русија је почела активно да осваја своје северне територије, што укључује добијање угља, као и развој Северног морског пута који у све већој мери постаје алтернативна маршрута из Европе у Азију.

Према речима вицепремијера Русије Дмитрија Рогозина, задатак Русије није да милитаризује Арктик него да реализује своје економске интересе у њему.


Извор: Восток