Сиријска влада прихвата споразум о прекиду ватре

РИЈАД – Сиријска влада прихватила је данас услове споразума о прекиду ватре у Сирији који су предложиле САД и Русија, саопштило је сиријско Министарство спољних послова.

Snajperista u SirijiВлада ће обуставити оружане операције, али ће „наставити са антитерористичкмн напорима“ против Исламске државе (ИС), Ал-Каиде и њених огранака, наводи се у саопштењу, а преноси АФП.

ИС и Ал-Каида су искључене из споразума о прекиду ватре који је јуче објављен, подсећа француска агенција.

Сиријска влада је у саопштењу нагласила значај запечаћивања граница и заустављања спољне подршке оружаним групама, као и „спречавања тих организација да јачају своје капацитете или да мењању своје положаје, како би се избегао раскид споразума“, наводи Ројтерс.

Министарство спољних послова Сирије истиче да ће владине снаге имати право да одговоре на било какво кршење споразума од стране побуњеника.

Главна сиријска опозициона група саопштила је јуче да прихвата споразум о прекиду непријатељстава у Сирији, који су објавиле САД и Русија, ако буду испуњени „хуманитарни услови“.

Високи комитет за преговоре, са седиштем у Ријаду, навео је у саопштењу да је „договорено да позитивно одговоре на међународне напоре да се дође до мировног споразума“, пренео је синоћ АФП.

Међутим, њихова „посвећеност примирју је условљена“ прекидом опсаде, ослобађањем затвореника и престанком бомбардовања цивила и испоручивањем хуманитарне помоћи.

САД и Русија су објавиле договор о прекиду непријатељства у Сирији, који ће бити на снази од суботе и који не укључује екстремистичке групе Исламска држава и Нусра фронта.

Споразум ступа на снагу у петак у поноћ по сиријском времену, навеле су САД и Русија у заједничком саопштењу које је објавио амерички Стејт департмент.


Извор: ТАНЈУГ