Обустава ватре у Сирији ступа на снагу 27. фебруара у поноћ

АБУ ДАБИ – Договор о обустави борби у Сирији ступиће на снагу у поноћ 27. фебруара, објавила је Ал Џазира позивајући се на документ који су испреговарали руски и амерички званичници.

sergej-lavrov-i-dzon-keriСпоразум САД и Русије подразумева да ће престанак непријатељстава ступити на снагу у поноћ 27. фебраура, навела је та телевизија како преноси ТАС С.

Терористичке групе Исламска држава и Џабат ал Нусра (која је забрањена у Русији) нису укључене у споразум.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери договорили су се око додатних параметара везано за прекид ватре у Сирији, саопштило је синоћ Министарство спољних послова Русије након телефонског разговора двојице дипломата.

У саопштењу руског министарства се наводи да су Лавров и Кери синоћ разговарали још два пута телефоном, пренео је ТАСС.

„Две стране су договориле додатне параметре за режим прекида ватре у Сирији. О резултатима разговора биће обавештени председници Русије Владимир Путин и САД Барак Обама“, стоји у саопштењу министарства.

Кери је у Јордану изјавио да је са Лавровом постигао прелиминарни договор о условима прекида ватре у Сирији.

Према његовим речима, за постизање коначног споразума биће потребно неколико дана, док се две стране консултују са другим земљама, као и са сиријском опозицијом.

Председник Сирије Башар ал-Асад је у суботу поручио да је спреман за прекид ватре, под условом да „терористи“ не искористе затишје у борбама у своју корист, као и да државе које подржавају побуњенике обуставе подршку коју им пружају.

Поред тога, сиријска опозиција је нешто раније навела да је пристала на „могућност привременог примирја“, под условом да добије гаранције да ће савезници званичног Дамаска, укључујући Русију, обуставити ватру, да буде прекинута блокада опкољених градова и омогућена достава хуманитарне помоћи широм земље.


Извор: ТАНЈУГ