Кривична пријава радикала против Томислава Николића и НН лица

zoran-krasicИзгледа да неки не верују да је прва мастер диплома дошла у Бајчетину. У прилогу дајем текст кривичне пријаве и позивам све да питају Миљка Радисављевића шта је са овом пријавом. Текст кривичне пријаве је обиман и гласи:


СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА
Број
10. август 2012. године
Земун, Магистратски Трг бр. 3.

ТУЖИЛАШТВУ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ
Тужиоцу Миљку Радисављевићу

Б Е О Г Р А Д
ул. Устаничка бр. 29.
(зграда Специјалног суда)

На основу члана 280 и 281. став 1. Законика о кривичном поступку Српска радикална странка поднси

К Р И В И Ч Н У П Р И Ј А В У
1. Против Томислава Николића из Београда, тренутно на функцији председника Републике Србије, који се према званичном сајту тог државног органа представља да је рођен је 15. фебруара 1952. године у Крагујевцу, да је по звању мастер економиста, да је Техничку школу, грађевински смер, завршио је у Крагујевцу, а дипломирао на Факултету за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду;
2. против НН лица (професори, запослени или неко ко има утицај, а формално није у радном или неком уговорном односу) са Факултета за менаџмент из Сремских Карловаца ул. Његошева бр. 1А;
3. против НН лица (професори, запослени или неко ко има утицај а формално није у радном или неком уговорном односу) са Факултета за економију и инжењерски менаџмент из Новог Сада ул. Цвећарска бр. 2;
4. против НН лица из Аутономне покрајине Војводине, Покрајинског Секретаријата за образовање из Новог Сада, Булевар Михајла Пупина бр. 16;
5. против НН лица из Министарства просвете Републике Србије, Просветна инспекција из Београда ул. Немањина бр. 22-26;
6. против НН лица из Министарства унутрашњих послова који се баве борбом против организованог криминала;
7. против НН лица из БИА по чијим налозима се фалсификује и уклања материјал о извршеним кривичним делима.
– због основане сумње да су од 2004. године до почетка другог квартала 2012. године као добро организована криминална група да би остварила циљ да напокон Томислав Николић добије неку диплому, а не више да се представља само као грађевински техничар, што је услов да се уђе у високо друштво и клуб изузетних и поштованих, извршили читав низ кривичних дела почев од: кривичног дела Трговина утицајем из члана 366. КЗ; кривичног дела Примање мита из члана 367. КЗ; кривичног дела Давање мита из члана 368. КЗ; кривичног дела Злоупотреба службеног положаја из члана 359. КЗ; кривичног дела Несавестан рад у служби из члана 361. КЗ.
I. Надлежност Тужилаштва за организовани криминал
У смислу члана 3. Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и других посебно тешких кривичних дела организовани криминал представља вршење кривичних дела од стране организоване криминалне групе или њених припадника, а под организованом криминалном групом подразумева се група од три или више лица, која постоји одређено време и делује споразумно у циљу вршења једног или више кривичних дела за која је прописана казна затвора од четири године или тежа казна, ради стицања, посредно или непосредно, финансијске или друге користи.
Овом кривичном пријавом је обухваћено поред Томислава Николића још најмање шест група или појединаца из различитих структура које припадају образовном систему и органима власти Републике Србије. Сасвим оправдане сумње у неке именом и презименом или функцијом појединце, познате у овом тренутку само подносиоцу ове кривичне пријаве, а који на неки начин припадају некој од ових шест група институција, за сада не представља основ за обелодањивање података у овој кривичној пријави, јер кривична пријава осим кривичног прогона има за циљ и контролу надлежних државних органа да ли савесно, марљиво, непристрасно, објективно, часно и искрено раде свој посао у медијски декларисаној наводно борби против криминала. То што подносилац кривичне пријаве зна или сумња никако не сме бити сметња за надлежно тужилаштво да ради свој посао.
Уосталом, да један човек по хитном поступку заврши два факултета, а да о томе нико нема појма на тим факултетима, само по себи говори да је то могла да уради само добро организована скупина људи са унапред извршеном поделом посла до постизања криминалног циља. Овде се као криминални циљ појављује обезбеђење две дипломе са два факултета. За историју права врло интересантан криминални циљ? Обично се као криминални циљ код класичних криминалаца припадника криминалне групе, са мањом или већом унутрашњом кохезијом, одмах јавља нека материјална корист, а овде се поседовање дипломе јавља као својеврсне улазнице у високо друштво мастер стручњака са друштвеним угледом која би некако могло и да доведе до материјалног богатства, угледа или неке друге користи.
Значи, криминални циљ добијања диплома је суштински припремна радња за много веће криминалне циљеве. Зато се својеврсно амнестирање за криминални циљ добијања диплома појављује као значајна припремна радња за будуће организовано вршење кривичних дела са ореолом белог оковратника. Лако је да се закључи да ће одбрана диплома, радњи и начина доласка до њих бити оркестрирана од стране читавог ланца актера који су на власти и то како оних који су на неки начин директно или индиректно повезани на неки начин са стицањем диплома, тако и од оних којима би пружање заштите у овом тренутку био алиби или изговор, па и услов за задржавање функција или напредовање.
Из накнадно примљене документације у јулу 2012. године подносилац кривичне пријаве је сазнао да је Томислав Николић уписао Прву годину студија на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима у школској 2003/2004. године. Тада, па све до 5. септембра 2008. године Томислав Николић је био у Српској радикалној странци и никада и никоме није ни наговестио, а камоли саопштио, да је уписао неки факултет. Те 2003. године био је истеран из Народне скупштине због гурања или туче са Браниславом Поморишким и данима је зујао по ходницима Народне скупштине.
Једноставно, знало се, по његовом причању да је одавно дигао руке од студирања на Правном факултету у Крагујевцу. Свима је познато да је проф. др Војислав Шешељ више пута терао Томислава Николића да седне да спрема испите и да напокон почне да студира и заврши тај Правни факултет. Још увек нам је у сећању да га је неколико пута проф. др Војислав Шешељ избацивао из просторија странке у Земуну зато што је лењ и не чита књиге. За Томислава Николића је била својеврсна казна да му се књига нађе у рукама. Плашио се књига ко ђаво Бога, што би рекао наш народ. Пошто је то општепознато, вест да је Томислав Николић дипломирао на неком факултету деловала је по систему веровали или не, неко се чудо десило или почео Дунав од пре неколико дана да тече узводно од Београда према Шварцвалду.
Прву и праву информацију да је Томислав Николић добио неку диплому објавио је сајт Викиликс обелодањивањем депеша из Америчке амбасаде у Београду, из које се сазнаје да САД има бољи извор информација у Србији од надлежних државних органа. Ради својеврсне аутентичности дајемо приказ комплетне депеше, који гласи:
„Референца: 08BELGRADE111 Wikileaks id : #139126
Тема: Моје слатко мало српско село
Порекло: Амбасада у Београду (Србија)
Време слања телеграма уторак, 29. јануар 2008. у 13:33
Класификација поверљиво
Извор: http://wikileaks.org/cable/2008/01/08BELGRADE111.html
Историја: Први пут објављено дана: четвртак, 1. септембра 2011. у 23:24
Тајност завела: Џенифер Браш, заменица шефа мисије
Резиме
Заменица шефа мисије (ЗШМ) поново је посетила српски град Краљево, где је живела пре 34 године као студент у размени, и затекла своју „типичну“ српску породицу наелектрисану председничким изборима и трауматизовану због помисли на повратак у деведесете под радикалском владом. Игром случаја, заменицина посета 26-27. јануара поклопила се са митингом председника Тадића, на којем је он обнародовао свој нови пропагандни слоган: „Глас за Николића је глас за (хашког оптуженика) Војислава Шешеља”. Заменицина породица осећа умор због приватизације која је пошла наопако (масовна незапосленост), такође и због измена социолошко-економске динамике условљених прихватањем 40.000 Срба измештених са Косова. Према заменициној породици, избор пред њима је јасан: проблематична будућност са Тадићем – али ипак будућност, са обећањем о животу у Европи – или повратак у агонију под Милошевићем. Чланови породице, па и њихова деца тинејџерског узраста, у живим појединостима описали су како је изгледало живети у подруму 93 дана током НАТО бомбардовања 1999. и рекли су да се надају да Срби више никада неће изабрати да се врате животу под земљом. Крај резимеа.
Тадићев митинг
На путу ка Новом Пазару, где је 27. јануара одржао митинг, председник Тадић је 26. јануара посетио Краљево. Краљево је град средње величине у срцу Србије, познат по војној бази, фабрици хрома, манастирима, извору минералне воде у Врњачкој Бањи и три играча у НБА лиги. ЗШМ је 1973. године живела у селу поред Краљева, у склопу програма за размену студената „Експеримент из живота у иностранству”. У првом кругу избора 20. јануара, бирачи у овом граду пружили су подршку кандидату Радикалне странке Томиславу Николићу, који потиче из села између Краљева и Крагујевца, већег града у централној Србији. Због снажне војне традиције града, великог броја српских исељеника са Косова и уопштено руралном становништву, Краљево има све одлике Николићевог упоришта.
Тадић је напунио спортску дворану својим присталицама, а присталице су тај дан провеле на митингу на градском тргу, мирно машући плавим и жутим заставама Демократске странке. У говору на митингу, Тадић је емотивно позвао становнике Краљева да направе јасан избор – Европа, или Србија Војислава Шешеља. Тај део Тадићевог говора био је непрестано понављан на краљевачкој независној телевизијској станици. Док се ЗШМ шетала око градског трга, Тадићеве присталице које су присуствовале митингу тихо су прилазиле њеној породици и оцењивале да је митинг успео и да им је лакнуло због тога што су успели да испуне дворану за овај догађај. Није било јавних догађаја везаних за Николића тог дана. Реакције на Тадићев долазак могу се описати као пригушене, али позитивне.
Приватизација пошла наопако
За незадовољно становништво Краљева, Тадић изгледа представља несавршену, али критичну алтернативу Николићу. Иако сви имају дипломе које су еквивалент онима са колеџа или још виших, пола заменицине породице је сада незапослено и ослања се на малу, породичну фарму од пет хектара, одакле се снабдевају млеком, сиром, месом и поврћем. Породица за своје невоље криви приватизацију која је пошла наопако и најезду богатих Срба са Косова.
У време Југославије, Краљево је преживљавало захваљујући кобинацији прихода од велике војне базе, фабрике челика „Магнохром” и производном погону за израду железничких вагона. НАТО је бомбардовао војна постројења 1999, због чега база и војни путеви више нису у употреби. Војна база је сада у статусу минималног одржавања, а нешто од њеног земљишта сада се користи за викенд трке аутомобила. Нешто од наслеђа базе је преостало: по свој прилици, у Краљеву и даље постоји 40 националности, а ту је и функционална римо-католичка црква, коју посећују потомци словеначких и католичких официра Југословенске народне армије. Град и даље памти своју двојаку улогу у Другом светском рату, као поприште једног од најгорих немачких масакара цивилног становништва, укључујући и жене и школску децу, а и као сигурно уточиште за Словенце који су бежећи од нациста стигли у Краљево возом „Братства и јединства”. Успомена на овај догађај је одржавана током 40 година комунистичке власти, па су словеначки град Марибор и Краљево у та времена имали бројне размене „побратимљених градова”. Заменицина породица рекла јој је да локални становници покушавају да обнове Друштво словеначко-српског пријатељства, што је већ резултирало успешном годишњом разменом ватрогасаца.
Године 2005. „Магнохром” је продат породици челичних магната Митал из Индије, у склопу српских приватизационих настојања. Свих 7.000 запослених је отпуштено, а фабрика је распарчана звог делова и отпадних метала. Крајем 2007. ова приватизације оцењена је као „неуспела”, а зарђали костур постројења штрчи као какав извор заразе на уласку у град. Продаја погона за железничке вагоне украјинском конзорцијуму била је успешнија, па погон наставља да извози железничке вагоне, углавном страним купцима на истоку. Један члан заменицине породице недавно је остао без посла у грчкој банци, која је купила Југобанку”, некада трећу највећу банку у бившој Југославији. Пошто је банка, под Грцима, пала на 12. место, заменицин познаник, који је целог живота радио у „Југобанци” и њеном грчком наследнику, тврди да је предложио да банка снизи своје каматне стопе како би била конкурентнија, и због тога је, каже, добио отказ. Сада каже да би морао да се приклони политичкој странци како би добио пристојан посао, а он то, каже, одбија да учини.
И приватизација и јачање политичких странака, које сада контролишу све аспекте економије, догодиле су се под мандатом садашњег председника Бориса Тадића.
Новопридошли Срби
Заменицина породица, која сматра себе изворним грађанима Краљева, за свој низак економски стандард криви и најезду Срба пристиглих са Косова, за које процењују да их је око 40.000. Према породици, косовски Срби стигли су у три таласа: 1974, после уставног успостављања аутономија на Косову и у Војводини; 1999, после НАТО бомбардовања; и 2004, после масовног пљачкања српских кућа и верских објеката на Косову.
Поредећи са боравком заменице током 1973, када су Краљево и њено село били мала, учмала српска забит, цео крај је сада насумично крцат задивљујућим вилама, које су изградили косовски Срби који су продали своја имања Албанцима по високим ценама. Само сеоце сада има нову, блиставу приватну болницу, као и предузеће типа „Костко”, које продаје све од аутомобила до тепиха (од игле до локомотиве – прим. прев.), а у власништву је браће Карић, косовских Срба који су били Милошевићеви банкари. Заменицина „сестра” из студентске размене (њен „парњак” – прим. прев.), иначе правник по професији, каже да јој је посао у локалној бањи топле воде преотео косовски Србин, који је запослење „купио” од једне политичке странке. Она каже да су многи локални Срби на овај начин остали без посла, а као последица тога, многи стари Краљевчани заувек су напустили Краљево, остављајући косовске Србе, Николићеве присталице, у већини. Заменицина породица каже да их је срамота због тога што њихов некада поносни град сада подржава Николића. Они тврде да је Николић „купио” своју диплому више школе, да је функционално неписмен и да зна да правилно користи само четири од седам падежа у српском језику. Један члан породице каже да је његов отац, бивши официр Југословенске народне армије, увек гласао за радикале још од како је Шешељ основао странку. Каже да су се он и његов отац стално свађали око политике, све до ове године, док није затражио од свог оца да свом унуку подари будућност и гласа за Тадића; и отац је најзад попустио.
Хоћемо Европу, Руси никада ништа нису урадили за нас
Заменицину породицу веома је занимало јачање веза Србије са Русијом. Били су згрожени споразумом о нафти и гасу, који су недавно потписали председници Тадић и Путин и Русији, и кажу да већина обичних Срба не осећа никакву блискост са Русима и да су, штавише, сумњиви према Путину. Породица је набрајала списак неиспуњених руских обећања из прошлости и рекла да се нада да ће Срби превазићи тренутни пркос и тврдоглавост и да ће се окренути западу, а не истоку. У погледу тренутних преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању за улазак у ЕУ, чланови породице били су изнервирани фокусирањем на хватање генерала армије босанских Срба Ратка Младића. „Зашто би цео народ био талац једног човека”, запитали су, „он чак и није из Србије”.
Будућност
Породица се озарила када је причала о потенцијалима Краљева. Нарочито су били поносни на три играча НБА лиге који потичу из Краљева. Такође су поносни на то што је Краљево главни центар новог спорта у Србији, америчког фудбала, и на то што је њихов тим „Краљеви” ангажовао америчког тренера. Краљево је такође завичај и најбољег светског тенисера, узраста до 14 година. Краљево је окружено планинама прекривеним снегом и има аеродром који је (мада тренутно није употребљив) најближи Копаонику, највећем српском скијашком одмаралишту. Такође је нград који је најближи Врњачкој Бањи, најпознатијем српском извору топле воде, који је почео да привлачи више домаћих туриста током деведесетих, када Срби више нису били добродошли на Јадранској обали. Изгледа да бивша НБА звезда Владе Дивац активно покушава да поред Краљева отвори луксузно туристичко одмаралиште, које би уживало у предностима планина, извора минералне воде и историјских манастира, што се све налази у околини града. Ништа од овога се неће десити, плаши се породица, ако Николић победи – нема Европе, нема туризма, нема послова.
Коментар
Краљево и његово становнитво заузимају област Србије која се назива Шумадија, по шумама. Многи Срби сматрају ту област, и њену историју, срцем Србије. Заменица каже да је имала среће да прати тај крај и породицу у којој је провела размену студената током 34 године. Породица сматра да су њихови односи са Сједињеним Државама дубоке и обавезујуће, делом и као последица ове повезаности. Улога једне размене студената показује снагу размена на нивоу грађанин-грађанину. Заменицино искуство са њеном породицом јасан је пример избора који ће Срби направити када буду изашли на гласачка места 3. фебруара. Крај коментара. Мантер”.
Дакле, још јануара 2008. године Амбасада САД у Београду је имала информацију из Краљева да је Томислав Николић купио диплому више школе. Та информација показује да су САД пронашле рањивост Томислава Николића. Има нешто и то крије од јавности. Зашто крије? Нико у Српској радикалној странци не зна да Томислав Николић има неку диплому, а САД љубоморно чува ту информацију. Викиликс је ту депешу објавио тек септембра 2011. године, а Томислав Николић и даље ћути. Он је је први пут рекао да има неке дипломе тек пред почетак кампање за председничке изборе 2012. године.
Значи САД има информацију да је Томислав Николић незаконито дошао до дипломе и сада ће бити интересантно да се покаже како се то надлежни државни органи Србије боре против криминала? Подсетимо се да су САД финансирале, донирале и платиле реформу нашег правосудног система? Ако изостане прогон ове криминалне групе многе ствари биће јасније.
Осим разлога из члана 3. Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и других посебно тешких кривичних дела подносилац кривичне пријаве је сигуран да се након темељне истраге може утврдити и да су испуњени услови из члана 2. истог закона како би се употпунила надлежност тужилаштва коме се доставља ова кривична пријава.
II. Радње које смо предузели у смислу члана 280. став 3. Законика
о кривичном поступку
Као подносилац кривичне пријаве дужни смо да наведемо доказе који су нам познати и предузмемо мере да би се сачували трагови кривичног дела, предмети на којима је или помоћу којих је учињено кривично дело и други докази.
Спровели смо истраживање које нам омогућава Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Прво смо се обратили Покрајинском секретаријату за образовање у чијем саставу се налази и просветна инспекција:
Прилог бр. 1.
„ПОКРАЈИНСКОМ СЕКРЕТАРИЈАТУ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ
НОВИ САД
Булевар Михајла Пупина 16
З А Х Т Е В
за приступ информацији од јавног значаја
На основу члана 15. став 1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС“, бр. 120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), од Покрајинског секретаријата за образовање, у чијем се саставу налази и просветна инспекција, тражим:
1. обавештење да ли поседује тражену информацију;
2. увид у документ који садржи тражену информацију;
3. копију документа који садржи тражену информацију;
4. достављање копије документа који садржи тражену информацију – податке:
– поштом,
– електронском поштом ……………
Медији су објавили вест да је Покрајинска просветна инспекција извршила контролу поводом вести да је Томислав Николић дипломирао на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима.
Овај захтев се односи на следеће информације:
1. Када је Томислав Николић уписао факултет,
2. Када је и како је уписивао године студирања,
3. Датум, место, време полагања сваког испита и податке о професорима пред којима је полагао испите,
4. Податке о дипломском раду.
Тражилац информације:
Зоран Красић
У Београду
дана 7. јун 2012. године”.
Пошто смо од Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, просветне инспекције добили Записник о извршеном инспекцијском прегледу на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима и Факултету за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду број 128-614-123/2012-02 од 3. маја 2012. године, покушали смо да истражимо оно што просветни инспектори нису смели ни да помисле да истражују. Увелико се у новинама водила јавна полемика, а просветни инспектори извршили инспекцијски преглед по систему добар дан, ми смо, ви сте, довиђења. Дакле, афера Индекс као и да није тресла јавност годинама, а и данас се воде поступци? Кренули смо да тражимо податке. Прво од Факултета за менаџмент из Сремских Карловаца.

Прилог бр. 2.
„ФАКУЛТЕТУ ЗА МЕНАЏМЕНТ
лицу одговорном за приступ информацијама од јавног значаја
С Р Е М С К И К Е Р Л О В Ц И
Ул. Његошева бр. 1А
З А Х Т Е В
за приступ информацији од јавног значаја
На основу члана 15. став 1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС“, бр. 120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), од Факултета за менаџмент, тражим:
1. обавештење да ли поседује тражену информацију;
2. увид у документ који садржи тражену информацију;
3. копију документа који садржи тражену информацију;
4. достављање копије документа који садржи тражену информацију – податке:
– поштом,
– електронском поштом ……………………………….
Медији су објавили вест да је Томислав Николић, некада народни посланик Српске радикалне странке, а од 20. октобра 2008. године наводно посланик Српске напредне странке која је направљена у Народној скупштини, дипломирао на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима. Наводно је полагао испите у Сремским Карловцима и то према следећем распореду датума:
Прва година студија:
15. јун 2004. године, оцена 10,
5. септембар 2004. године, оцена 10,
28. септембар 2004. године, оцена 10,
29. септембар 2004. године, оцена само 7,
30. септембар 2004. године, опет оцена 10,
4. октобар 2004. године, оцена само 8.
Друга година студија:
13. јун 2005. године, нажалост оцена само 8,
14. јун 2005. године, опет оцена 10,
15. јун 2005. године, само оцена 8,
16. јун 2005. године, опет оцена 10,
22. јун 2005. године, наравно опет оцена 10,
24. јун 2005. године, само оцена 8.
Трећа година студија:
16. јануар 2006. године, само оцена 8,
12. април 2006. године, само оцена 8,
13. април 2006. године, само оцена 7,
14. јун 2006. године, само оцена 8,
9. септембар 2006. године, само оцена 8,
2. октобар 2006. године, само оцена 8.
Четврта година студија:
24. јануар 2006. године, само оцена 8,
17. април 2006. године, само оцена 8,
20. април 2006. године, само оцена 8,
8. јун 2006. године, само оцена 7,
10. јун 2006. године, опа оцена 9,
28. септембар 2006. године, само оцена 7.
Дипломски испит је полагао 19. јануара 2007. године и положио наравно са оценом 10, односно одбранио дипломски рад „Маркетинг политичке странке у изборној кампањи”.
После овога Томислав Николић је уписао и дипломирао на Факултету за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду.
Да ли нешто није у реду са Факултетом или са професорима или можда са студентом Николићем не може да ми одговори Народна скупштина, мада очигледно функција народног посланика просветли личност, прошири видике и вероватно сви који имају проблем као студенти док студирају морају хитно да се кандидују за народне посланике, јер Народна скупштина просто и ленчуге натера да нешто науче.
Информације сам тражио и добио од Покрајинског секретаријата за образовање, у чијем се саставу налази и просветна инспекција, и то у виду записника из кога сам и набројао датуме полагања испита. Истовремено сам од стране наведеног Секретаријата и Повереника упућен да вам се директно обратим за информације које сам тражио, а које ми просветна инспекција није доставила.
Овај захтев се односи на следеће информације:
– Датум, место и време оглашавања и начин обавештавања студената о полагању испита, за предмете и испитне рокове када је студент Томислав Николић полагао испите,
– Датум, место, време полагања сваког испита и податке о професорима пред којима је полагао испите,
– Имена и презимена других студената који су истог дана као и студент Томислав Николић полагали наведене испите,
– Податке о дипломском раду и провери да ли је тај рад преписани семинарски рад неког од редовнијих студената у односу на студента Томислава Николића.
Тражилац информације:
Зоран Красић
У Београду
дана 22. јун 2012. године”.
Одговор нисмо добили до данашњег дана. Додуше, тражили смо мејл поруком и зато увек постоји изговор да порука није примљена. Мада, мора да се призна да нисмо ни очекивали одговор од ове установе, јер се зна ко је њен основач, чему служи и да је далеког од неког доброг гласа као приватна високошколска установа.
Истовремено смо на исти начин мејл порукаом тражили податке и од Факултета за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду за ону другу диплому мастер економисте.
Прилог бр. 3.
„ФАКУЛТЕТУ ЗА ЕКОНОМИЈУ И ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ
лицу одговорном за приступ информацијама од јавног значаја
Н О В И С А Д
Ул. Цвећарска бр. 2
З А Х Т Е В
за приступ информацији од јавног значаја
На основу члана 15. став 1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС“, бр. 120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), од Факултета за економију и инжењерски менаџмент, тражим:
– обавештење да ли поседује тражену информацију;
– увид у документ који садржи тражену информацију;
– копију документа који садржи тражену информацију;
– достављање копије документа који садржи тражену информацију – податке:
– поштом,
– електронском поштом ………………….
Медији су објавили вест да је Томислав Николић, некада народни посланик Српске радикалне странке, а од 20. октобра 2008. године наводно посланик Српске напредне странке која је направљена у Народној скупштини, дипломирао на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима. Дипломски испит је полагао 19. јануара 2007. године и положио наравно са оценом 10, односно одбранио дипломски рад „Маркетинг политичке странке у изборној кампањи”.
После овога Томислав Николић је уписао и дипломирао на Факултету за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду. Наравно, и тамо је полагао испите према следећем распореду датума:
23. јун 2010. године, оцена само 8,
23. јун 2010. године, оцена само 8, а није у питању грешка, јер је тог истог дана положио два испита,
22. септембар 2010. године, оцена 8,
8. новембар 2010. године, опа оцена 9,
9. новембар 2010. године, оцена 8,
26. јун 2011. године одбрана мастер рада под насловом „Економски ефекти пријема Србије у ЕУ”, оцена само 8.
Да ли нешто није у реду са Факултетом или са професорима или можда са студентом Николићем не може да ми одговори Народна скупштина, мада очигледно функција народног посланика просветли личност, прошири видике и вероватно сви који имају проблем као студенти док студирају морају хитно да се кандидују за народне посланике, јер Народна скупштина просто и ленчуге натера да нешто науче.
Информације сам тражио и добио од Покрајинског секретаријата за образовање, у чијем се саставу налази и просветна инспекција, и то у виду записника из кога сам и набројао датуме полагања испита. Истовремено сам од стране наведеног Секретаријата и Повереника упућен да вам се директно обратим за информације које сам тражио, а које ми просветна инспекција није доставила.
Овај захтев се односи на следеће информације:
– Датум, место и време оглашавања и начин обавештавања студената о полагању испита, за предмете и испитне рокове када је студент Томислав Николић полагао испите,
– Датум, место, време полагања сваког испита и податке о професорима пред којима је полагао испите,
– Имена и презимена других студената који су истог дана као и студент Томислав Николић полагали наведене испите
– Податке о дипломском раду и провери да ли је тај рад преписани семинарски рад неког од редовнијих студената у односу на студента Томислава Николића.
Тражилац информације:
Зоран Красић
У Београду
дана 22. јун 2012. године”.
Универзитет привредна академија у Новом Саду, Факултет за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду је 5. јула 2012. године одговорио и доставио неколико података. Без обзира што нису одговорили на сва питања, а на нека дрско одговорили да податке о другим студентима и професорима не могу да објаве, за ову кривичну пријаву је важан податак да је Томислав Николић 23. јуна 2010. године положио два испита и то предмети:
– Управљање финансијским ризицима, положио у 11,00 сати, наравно са оценом 8,
– Корпоративне финансије, положио у 14,00 сати, наравно са оценом 8.
И све би било у најбољем реду да којим случајем није доставила податке Народна скупштина Републике Србије.
Обратили смо се претходно и Народној скупштини Републике Србије.
Прилог бр. 4.
„РЕПУБЛИКА СРБИЈА
НАРОДНА СКУПШТИНА
Генералном секретару Вељку Одаловићу
Б Е О Г Р А Д
Трг Николе Пашића бр. 13
З А Х Т Е В
за приступ информацији од јавног значаја
На основу члана 15. став 1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС“, бр. 120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), од Народне скупштине, тражим:
– обавештење да ли поседује тражену информацију;
– увид у документ који садржи тражену информацију;
– копију документа који садржи тражену информацију;
– достављање копије документа који садржи тражену информацију – податке:
– поштом,
– електронском поштом ……………………….
Медији су објавили вест да је Томислав Николић, некада народни посланик Српске радикалне странке, а од 20. октобра 2008. године наводно посланик Српске напредне странке која је направљена у Народној скупштини, дипломирао на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима. Наводно је полагао испите у Сремским Карловцима и то према следећем распореду датума:
Прва година студија:
15. јун 2004. године, оцена 10,
5. септембар 2004. године, оцена 10,
28. септембар 2004. године, оцена 10,
29. септембар 2004. године, оцена само 7,
30. септембар 2004. године, опет оцена 10,
4. октобар 2004. године, оцена само 8.
Друга година студија:
13. јун 2005. године, нажалост оцена само 8,
14. јун 2005. године, опет оцена 10,
15. јун 2005. године, само оцена 8,
16. јун 2005. године, опет оцена 10,
22. јун 2005. године, наравно опет оцена 10,
24. јун 2005. године, само оцена 8.
Трећа година студија:
16. јануар 2006. године, само оцена 8,
12. април 2006. године, само оцена 8,
13. април 2006. године, само оцена 7,
14. јун 2006. године, само оцена 8,
9. септембар 2006. године, само оцена 8,
2. октобар 2006. године, само оцена 8.
Четврта година студија:
24. јануар 2006. године, само оцена 8,
17. април 2006. године, само оцена 8,
20. април 2006. године, само оцена 8,
8. јун 2006. године, само оцена 7,
10. јун 2006. године, опа оцена 9,
28. септембар 2006. године, само оцена 7.
Дипломски испит је полагао 19. јануара 2007. године и положио наравно са оценом 10, односно одбранио дипломски рад „Маркетинг политичке странке у изборној кампањи”.
После овога Томислав Николић је уписао и дипломирао на Факултету за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду. Наравно, и тамо је полагао испите према следећем распореду датума:
23. јун 2010. године, оцена само 8,
23. јун 2010. године, оцена само 8, а није у питању грешка, јер је тог истог дана положио два испита,
22. септембар 2010. године, оцена 8,
8. новембар 2010. године, опа оцена 9,
9. новембар 2010. године, оцена 8,
26. јун 2011. године одбрана мастер рада, само оцена 8.
Да ли нешто није у реду са Факултетима или са професорима или можда са студентом Николићем не може да одговори Народна скупштина и о томе ми нису потребне информације, мада очигледно функција народног посланика просветли личност, прошири видике и вероватно сви који имају проблеме као студенти док студирају морају хитно да се кандидују за народне посланике, јер Народна скупштина просто и ленчуге натера да нешто науче. Пошто Народна скупштина води врло прецизне евиденције о одржаним седницама Народне скупштине и радних тела, а самим тим и о присуству и учешћу народних посланика, овај захтев се односи на следеће информације:
1. Да ли су у наведене дане према побројаним датумима биле седнице Народне скупштине или радних тела, да ли је учествовао у раду, био у згради Народне скупштине Томислав Николић и да ли је узимао дневнице, с обзиром да је до марта 2009. године за сваки дан рада Народне скупштине припадала и дневница народним посланицима који су се уредно пријавили, а после марта 2009. године сви посланици су се евидентирали приликом уласка у зграду Народне скупштине,
2. Да ли је у наведене дане Томислав Николић био можда на службеном путу у иностранству као члан неке делегације Републике Србије,
3. Да ли постоји евиденција о коришћењу легитимације народног посланика Томислава Николића у предузећу Путеви Србије којом није плаћао путарину за наведене дане, без обзира да ли у правцу од Београда према Новом Саду или од Београда према Баточини.
Тражилац информације:
Зоран Красић
У Београду
дана 20. јун 2012. године”.
Народна скупштина Републике Србије је доставила податке и пратећу документацију. Тако смо извршили упоређивање:
Прва година студија: Народне скупштине, седнице, дневнице
присуство седницама
15. јун 2004. године, није било седнице, зато је узео дневницу 862 дин, по налогу за испалту узео је 2.586 дин за састанке Посланичког клуба од 9. јуна, 11. јуна и 15. јуна 2004. године,
5. септембар 2004. године, није било седнице,
28. септембар 2004. године, није било седнице,
29. септембар 2004. године, није било седнице,
30. септембар 2004. године, није било седнице,
4. октобар 2004. године, није било седнице, али узео дневницу 970 дин,
Друга година студија:
13. јун 2005. године, није било седнице, али узео дневницу од 1.180 дин за састанак Посланичког клуба,
14. јун 2005. године, није било седнице,
15. јун 2005. године, није било седнице,
16. јун 2005. године, није било седнице,
22. јун 2005. године, била је седница, није узео дневницу и није био регистрован у скупштинском систему присуства,
24. јун 2005. године, била је седница, није узео дневницу и није био регистрован у скупштинском систему присуства,
Трећа година студија:
16. јануар 2006. године, није било седнице,
12. април 2006. године, била је седница, није узео дневницу и није био регистрован у скупштинском систему присуства,
13. април 2006. године, била је седница, није узео дневницу и није био регистрован у скупштинском систему присуства,
14. јун 2006. године, била је седница, посебно истичу да је био на седници, узео дневницу 1.465 дин и није био регистрован у скупштинском систему присуства, на налогу за исплату без датума види се да је примио и 2.930 дин за присуство седницама Посланичког клуба 9 и 11. јуна 2006. године,
9. септембар 2006. године, није било седнице,
2. октобар 2006. године, није било седнице,
Четврта година студија:
24. јануар 2006. године, није било седнице,
17. април 2006. године, била је седница, посебно истичу да је био на седници, узео дневницу 1.553 дин и није био регистрован у скупштинском систему присуства, на налогу за исплату са датумом 20. април 2006. године примио је дневнице за 17. април и за 20. април и 2.702 дин за присуство седницама Посланичког клуба 7 и 14. април 2006. године
20. април 2006. године, била је седница, узео дневницу 1.553 дин и није био регистрован у скупштинском систему присуства, на налогу за исплату са датумом 20. април 2006. године примио је дневнице за 17. април и за 20. април и 2.702 дин за присуство седницама Посланичког клуба 7 и 14. април 2006. године,
8. јун 2006. године, била је седница, посебно истичу да је био на седници, узео дневницу 2.930 дин и није био регистрован у скупштинском систему присуства, на налогу за исплату са датумом 8. јун 2006. године примио је дневнице за седнице од 25. маја и за 8. јуна и 2.850 дин за присуство седницама Посланичког клуба 26. маја и 2. јуна 2006. године
10. јун 2006. године, није било седнице,
28. септембар 2006. године, била је седница, узео дневницу 1.535 дин на налогу за исплату са датумом 28. септембар 2006. године и није био регистрован у скупштинском систему присуства,
Мастер студије
23. јун 2010. године, била је седница, није био регистрован у скупштинском систему присуства, био у Стразбуру као члан делегације при Парламентарној скупштини Савета Европе и узео девизну дневницу, а Народна скупштина није доставила податке,
23. јун 2010. године, била је седница, није био регистрован у скупштинском систему присуства, био у Стразбуру као члан делегације при Парламентарној скупштини Савета Европе и узео девизну дневницу, а Народна скупштина није доставила податке,
22. септембар 2010. године, није било седнице,
8. новембар 2010. године, није било седнице,
9. новембар 2010. године, била је седница, није био регистрован у скупштинском систему присуства,
26. јун 2011. године, није било седнице.
За све датуме када је наводно полагао испите Томислав Николић у Сремским Карловцима и Новом Саду и када се одржавала седница Народне скупштине у Београду, надлежне службе Народне скупштине тврде да се он није пријавио и није био евидентиран у електронском систему за гласање Народне скупштине.
Независно од електронког евидентирања служба Народне скупштине тврди да је Томислав Николић присуствовао седницама Народне скупштине 17. априла 2006. године, 8. јуна 2006. године и 14. јуна 2006. године.
Независно од претходног Томислав Николић је лично на благајни узимао дневнице за присуство и учешће у раду Народне скупштине на следећим седницама:
15. јун 2004. године,
4. октобар 2004. године,
13. јун 2005. године,
14. јун 2006. године,
17. април 2006. године,
20. април 2006. године,
8. јун 2006. године,
28. септембар 2006. године.
Од марта 2009. године је промењен начин исплате дневница тако да посланици из Београда немају право на накнаду трошкова.
Интересантан датум је 23. јун 2010. године.
Факултет за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду тврди да је Томислав Николић 23. јуна 2010. године положио два испита и то из предмета:
– Управљање финансијским ризицима, положио је у 11,00 сати, наравно са оценом 8,
– Корпоративне финансије, положио је у 14,00 сати, наравно са оценом 8.
Из одговора и достављених података Народне скупштине сазнајемо да је тог дана била седница Народне скупштине и да није присуствовао Томислав Николић. Затим нас Народна скупштина обавештава да је од 21 до 25. јуна 2010. године било одржано јунско заседање Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру (Француска). Обавештава нас да је Томислав Николић члан делегације Републике Србије.
Народна скупштина тврди да су у недељу 20. јуна 2010. године отпутовали за Стразбур народни посланици чланови делегације: Драгољуб Мићуновић, Милош Алигрудић, Томислав Николић, Жељко Ивањи, Драган Тодоровић, Наташа Јовановић, Наташа Вучковић, Елвира Ковач, у пратњи службеника Дејана Миливојевића и Ане Милановић редовним летом ОК 835 Београд – Праг у 14,15 часова, а из Прага у 17,00 сати за Стразбур где се стиже у 18,35 сати и да цена авио карте износи 45.900,00 динара.
Народна скупштина нас обавештава да су Драгољуб Мићуновић, Томислав Николић, Наташа Вучковић и Милош Алигрудић из Стразбура кренули у среду 23. јуна 2010. године редовним летом ОК 743 у 19,05 сати и да су у Београд допутовали редовним летом ОК 836 из Прага у 23,20 сати.
Произилази да је 23. јуна 2010. године до 14,00 сати Томислав Николић полагао испите у Новом Саду и неким чудом се појавио у 19,05 сати у Стразбуру да би преко Прага кренуо кући и дошао у Београд увече у 23,20 сати. Наравно све под условом да је успео ујутро рано 23. јуна 2010. године када се пробудио у Стразбуру да хитно дође до 11,00 сати у Нови Сад.
Прилог бр. 5.
Дана 20. јуна 2012. године министру просвете Жарку Обрадовићу је мејлом упућен примерак захтева који је достављен Народној скупштини и порука са следећим текстом:
„Жарко
У прилогу ти достављам захтев који сам упутио Народној скупштини.
Свако иоле разман човек када погледа датуме полагања испита и оцене неминовно ће поставити питање да ли је могуће?
Ко су ти професори факултета који су на ово пристали?
Покрајинска просветна инспекција боље да није извршила контролу.
Ваљда постоји неки записник са полагања испита за побројане датуме?
Није ваљда он био једини кандидат који је у наведене дане полагао испит?
Нико га никада није видео на наведеним факултетима?
Ваљда се унапред објављује реослед полагања испита?
То се истиче на огласној табли, обично и на шалтеру службе за студентска питања?
За надарене студенте скоро сви знају на факултету: професори и студенти којима су ти надарени узор?
Какви су то предмети и програми када за неколико дана могу да се положе сви испити једне године студија.
Све што није могао да заврши на крагујевачком правном због афере, још боље је завршио у Сремским Карловцима и Новом Саду.
Погледај прес клипинг и видећеш да су за много мање пропусте страдали многи политичари и професори у земљама западне Европе.
Ово ће морати да се изведе на чистину.
Поздрав Зоран Красић”.
Сврха је била да се иницира и код Министарства с обзиром да су новине биле препуне текстова о мистериозном диплпмирању.
На основу ових скромних могућности дошли смо до драгоцених података, али уједно и заледили наведене доказе како их у наставку гоњења неко не би могао да мења или склања. Наравно, предузели смо и друге кораке чије резултате очекујемо.
III. Сметње и стварни проблеми кривичног гоњења организоване групе
Треба бити објективан и стварно одредити проблеме који могу зауставити, спречавати, отежавати кривично гоњење или наводно омогућити кривично гоњење које би отишло у своју супротност – амнестирање мастер економисте. Будимо реални то се стално дешава. Дешавало се и док су други били на власти, па нема разлога да се сумња да ће и сада бити када је Томислав Николић на власти. Међутим, свака кривична пријава треба да резултира кривичним гоњењем са законом одређеним исходом, а ако се и то не деси онда се за сва времена преко кривичне пријаве жигоше једна или читав систем појава са својим актерима као извршиоцима и наравно онима који спечавају и на тај начин пристају на кривична дела. Ваљда нико не сме да скрива кривична дела и извршиоце.
Кренимо редом. Медији су одавно објавили да је и Оливер Антић био предмет интересовања правосудних органа на почетку афере Индекс. Прича се да је на неки начин амнестиран тако што су Николић и Вучић ургирали и трговали са онима који су у то време били на власти, па Антић наводно више није интересантан. Сада је Оливер Антић и саветник за правна питања председника Републике. Додуше један од саветника у гомили рођака и кућних пријатеља који су у кабинету председника Републике.
За тужилаштво којем се доставља ова кривична пријава свакако није непознат и саветник председника Републике извесни „Тргомен” из Краљева пошто је био предмет бројних обрада разних правосудних органа Републике Србије. Да се баш не понавља све што је општепознато, то је онај што су му у Црној Гори наводно отели фирму, па је и он поред Цанета Жабца уприличио Томиславу Николићу сусред са Милом Ђукановићем како би се између осталих отворених питања и ово решило. То је онај што је преко Црне Горе увозио контејнерску робу из Вијетнама. У Краљеву нема човека који не зна за све афере овог бизнисмена, а добро су упућени и они из Врњачке Бање. Вероватно је због тог Микића Тргомена баш из Краљева кренула информација о куповини дипломе више школе и то још јануара 2008. године.
Додуше, и Томислав Николић је покушавао неколико пута да на други начин каже како је напрасно и ничим изазван дипломирао. Једном је крајем 2008. године на седници Административног одбора када су скоро сви присутни закључили да он појма нема о праву, јер да би ипак схватио било је потребно да је правник, а знало се да није дипломирао на Правном факултету у Крагујевцу (пошто је било познато да је на том факултету студирао), Томислав Николић је саопштио „а шта ако сам и ја дипломирани правник”. Пошто је то деловало као смехотресна олимпијада одмах је ућутао, јер сада се закључује да је проценио да тада није било време да прикаже своју диплому за менаџмент.
Покушао је и у другој половини 2011. године када је у згради Народне скупштине пред посланицима и новинарима онако у шали напоменуо да је дипломирани економиста. Наравно, знајући Томислава Николића нико нормалан није могао да прихвати те његове речи озбиљно, већ као шалу једне исфрустриране особе. Он је једноставно човек са таквим карактерним особинама које се само због нужности кривичног гоњења по овој кривичној пријави не износе, како се не би дао изговор тужилаштву које једва чека да по овој пријави ништа не уради.
Недавно смо сазнали и да је Александар Вучић постао потпреседник Владе и министар одбране задужен за борбу против криминала. То је тако велики изазов да од ове кривичне пријаве неће бити ништа. Ако се стварно оствари да и Томислав Николић тог и таквог Вучића постави за секретара Савета за националну безбедност, онда нема тужиоца који сме да узме у руке ову кривичну пријаву. Да не помињемо изјаве у јавности или обећања шта ће све да уради када дође на власт против оних који су се састајали са Луком Бојовићем, против оних који су ухапсили његовог Душана Ступара, против оних који су испоручили Радована Караџића и убили Ранка Панижа, против оних који прогањају његове навијаче, против оних који су ухапсили његовог Звонка Веселиновића, а тек шта ће да уради против струјне мафије, Хамовића и Лазаревића. Вучић још увек чува оне пиџаме и лисице за Млађана Динкића, као и што се прича да им је један од бољих финансијера странке извесни трговац оружјем Терзић чија је је ћерка била на Томиној листи за посланике. Мора да се мало стане, јер када би се све набрајало, од борбе против криминала остало би само међусобна хапшења и прогон између оних који су на власти.
Јавност је поприлично обавештена о мистериозном дипломирању у тајности, али су сви апарати државе једноставно затворили ту причу. У неким земљама председници због плагијата два пасуса напуштају положаје, а код нас се истовремено развија „дисциплина сви председникови људи”? Све се зна. Замислите сада бивши председник Републике Тадић је током председничке кампање 2012. године емитовао свој спот снимљен испред зграде државног факултета где је студирао и дипломирао како би дискретно послао поруку да је упознат да противкандидат Томислав Николић има фалсификоване студије и диплому. Замислите која је то сила ударила да не сме да се каже оно што и врапци на гранама могу да утврде. Као да је дошло време да не сме да се кађе „цара Тр(о)ајана козје уши”. Дакле, ако није диктатура, пошто смо демократско друштво, онда једино остаје организовани криминал са припадницима који су на власи, а задатак је тужилаштва да на основу ове кривичне пријаве истражи и утврди ко је све кривично одговоран.
Сметње за кривично гоњење треба тражити и оним групама са почетка ове кривичне пријаве чији су учесници и извршиоци означени са НН. Они су НН за подносиоца кривичне пријаве, али након истраге тужилаштво лако може да их идентификује и персонализује. Боље је да то уради тужилаштво, јер подносилац кривичне пријаве није овлашћен да спроводи приватне истраге и те истраге не обавезују органе на сарадњу.
IV. Круг лица где треба да се траже чланови криминалне групе
Из записника просветне инспекције може да се утврди да Томислав Николић приликом уписа и није био дужан да достави комплетну документацију као што то морају други студенти. Он је могао и после да доставља документацију.
Нешто слично се дешава и у афери Индекс.
То што оба факултета нису доставили податке на тражење подносиоца ове кривичне пријаве не значи да ти подаци и одговарајућа документација као доказ не постоје. Све се то налази на овим факултетима. Тако се долази до професора пред којима је наводно Томислав Николић полагао, до студената који су истог дана полагали исти испит, до питања на испиту и све што је уобичајено за полагање на било ком другом факултету.
Дакле, професори су омогућили или пристали да потпишу да је Томислав Николић положио испит. Слично као у афери Индекс, професор потписао у индексу и у записнику, а студента никада у животу није видео, наравно за паре које је према договору са полицијом сведок предао вези која је контактиорала и договорила са професором. Дакле, професори који су потписали да је пред њима седео и поолагао испит Томислав Николић морају да се сете тако познатог и доброг студента који је марљиво спремао испите и као добар студент биуо пример и другим студентима.
Да ли су професори добровољно потписивали у индекс и записнике, да ли под притиском од стране управе факултета или са стране од неких других професора који су пријатељи Томиславу Николићу, то треба да утврди истрага. Без потписа професора посао није могао да се заврши.
Својинска структура оба факултета показује да је онај почасни академик у бекству сигурно упућен у ово мистериозно дипломирање, финансирање кампање Томислава Николића и зато је сурова чињеница да су жена академика и рођени брат сада посланици странке Томислава Николића.
Када је отворена афера Индекс Томислав Николић је причао да се то ради због њега, да траже његову диплому, а да он нема везе са тим.
Када се погледа стручна спрема садашњег сазива Народне скупштине и завири у дипломе и на којим то факултетима су радили поједини министи и посланици, слика је толико јасна да се данас могу затворити сви државни факултети, јер они не производе тако добар стручни и научни кадар као што то раде поједини (најмање два) приватни универзитети и факултети. Данас диплома приватног факултета дође као значка на реверу, знак распознавања и улазница у одабрано друштво. Пошто смо у тржишној економији, онда све има цену и зависи од понуде и потражње. Диплома више није доказ за знање и стручност, већ нека улазница за друштво одабраних.
Вероватно Тоимислав Николић није плаћао полагање испита и уписивање оцена у индекс, јер је то била не само обавеза факултета, већ донекле је то дигнуто и на ниво престижне ствари.
Свака основана сумња је нагађање са одговарајућом вероватноћом до сигурности. Зато је потребно да тужилаштво спроведе истрагу у којој би се извршила реконструкција кривичног догађаја или више догађаја и да допринос борби против корупције, односно криминала. Применити закон на случај Томислава Николића је охрабрење за све оне који вапе за правдом и стимуланс за искрене борце против криминала у државним структурама власти. Уосталом стање у једном друштву и зависи од способности државе и друштва да се бори прво против криминала у власти. Подсећам вас да је Јоткина група мала беба за ову криминалну групу.
V. Кривична дела
Дијапазон кривичних дела ова криминалне групе креће се од:
– кривично дело Трговина утицајем из члана 366. КЗ;
– кривично дело Примање мита из члана 367. КЗ;
– кривично дело Давање мита из члана 368. КЗ;
– кривично дело Злоупотреба службеног положаја из члана 359. КЗ;
– кривично дело Несавестан рад у служби из члана 361. КЗ.
Према оптужници у афери Индекс провлаче се само два кривична дела: мито и злоупотреба службеног положаја. Разлика поводом ове кривичне пријаве у односу на аферу Индекс је у томе што је у афери Индекс постојао инсајдер, сведок који је снимао извршиоце кривичног дела, односно што су се прво обезбедили докази пре кривичног гоњења. Овде је ситуација донекле измењена у погледу претходног обезбеђења доказа, али истовремено и неупоредиво лакша, једноставнија и очигледнија, јер датуми полагања испита и остале активности Томислава Николића показују природну немогућност да се једно лице у истом тренутку нађе на више локација, а све локације су јавне где се снима и на други начин региструје и о томе преко медија обавештава јавност.
Српска радикална странка истражује и другу документацију о дневним активностима Томислава Николића: трибине, митинзи, телевизијске емисије, новински чланци и поседује доказе да није могуће да се он појављује у страначким активностима које су забележене и да истовремену буде у Сремским Карловцима или Новом Саду. Те податке ћемо доставити, тек пошто добијемо податке од Факултета за менаџмент из Сремских Кароловаца у колико сати је дотичног дана он полагао испите.
За нас је интересантан и списак професора пред којима је Томислав Николић полагао испите, а довољно је подсетити да су неки за ових месец дана прилично напредовали у структури власти.
За додатне информације можете нам се обратити, али никоме не дозвољавамо да скрнави ову нашу борбу против криминала. Имамо пуно разлога да не верујемо надлежним државним органима поготово после сазнања да држава није ништа предузела по службеној дужности.

У прилогу достављамо:
1. Записник о извршеном инспекцијском прегледу на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима и Факултету за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду број 128-614-123/2012-02 од 3. маја 2012. године,
2. Одговор Факултета за економију и инжењерски менаџмент из Новог Сада Број 77/2 од 5. јула 2012. године,
3. Одговор Народне скупштине 03 Број 9-1787/12 од 9. јула 2012. године са прилозима.

Српска радикална странка
потпредседник

Зоран Красић