Екуменистичка манипулација моштима

У ТОКУ ГОДИНЕ ПОЧЕЋЕ РАЗМЕНА СВЕТИЊА ИЗМЕЂУ РПЦ И ВАТИКАНА

„Ако се мошти оних Светитеља који су поштовани у нашој Цркви, а које се налазе код католика, буду доносиле у Русију, наши верници ће то примити са великим одушевљењем. И, наравно, овде је могуће и обрнуто кретање, то јест светиње Руске Православне Цркве могу се, на извесно време, одвозити на Запад како би им се могли поклонити верници Католичке цркве“, изјавио је 17. фебруара шеф Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије митрополит волоколамски Иларион у интервјуу сајту „Интерфакс-религија“.

На питање да ли ће се то десити у блиској будућности, јерарх је одговорио: „Надам се да је прва таква размена светиња могућа још у току ове године“.

По речима саговорника агенције, приликом сусрета папе и патријарха у Хавани закључено је да обе Цркве морају бити отвореније једна према другој на плану поклоништва. „На пример, ка моштима Светог Николе у италијанском Барију свакодневно притиче мноштво православних верника. И ка православним светињам такође притичу поклоници из Католичке цркве. Но, ми можемо интензивирати ова два тока, јер је за међусобно сусретање људи веома важно да они имају доступ ка светињама које се налазе у другој Цркви“, – нагласио је он.

Извор: Борба за веру