Асад: Хоћу да ме памте као човека који је сачувао Сирију

БЕЈРУТ/МАДРИД – Сиријски председник Башар ал-Асад изјавио је данас да жели да за десет година буде упамћен као човек који је сачувао Сирију.

Asad za govornicomОн је рекао да је његов посао и дужност да сачува Сирију и да она постане сигурна земља.

„За десет година, ако успем да сачувам Сирију као председник – али то не значи да ћу бити председник за десет година, већ говорим само о својој визији за десет година“, рекао је он у интервјуу за „Ел Паис“.

Асад је навео да ће остати на власти ако сиријски народ то жели.

„Ако ме они не желе, не могу да урадим ништа, не могу да помогнем својој земљи тако да морам да одем одмах“, навео је он.

Сиријски председник је рекао да је спреман за прекид ватре, под условом да „терористи“ не искористе затишје у борбама у своју корист, као и да државе које подржавају побуњенике обуставе подршку коју им пружају.

На питање о евентуалном слању копнених сната Турске и Саудијске Арабије у Сирију, Асад је рекао да ће их третирати као терористе.

„Бранићемо своју земљу. То је агресија“, рекао је он.

Сиријске снаге ускоро ће повратити пуну контролу у Алепу и напредују ка провинцији Рака која се сматра упориштем Исламске државе.

Пошто буде имао контролу над земљом, следећи корак ће бити формирање владе националног јединства која ће поставити темеље за нови устав и опште изборе, рекао је Асад.

Говорећи о офанзиви на северу Алепа, Асад је рекао да је подршка његових руских и иранских савезника била кључна за напредак.

„Дефинитивно нам треба та помоћ из једноставног разлога: зато што више од 80 земаља подржава те терористе на различите начине“, рекао је он наводећи да неки то чине „новцем, логистичном подршком, наоружање, регрутовањем, а неки политички на различитим међународним форумима“.


Извор: ТАНЈУГ