Отети Срби у Либији погинули у америчком бомбардовању (видео)

БЕОГРАД – Погибија двоје отетих службеника амбасаде Србије у Либији, Слађане Станковић и Јовице Степића, у америчким ваздушним нападима на базе Исламске државе у Либији, данас је ударна вест у бројним светским медијима.

oteti Srbi stradali u Libiji od NATO bombiСветске агенције, међу којима су и британски Ројтерс, амерички АП и француски АФП, пренеле су вест под ознаком „хитно“, а о страдању спрских службеника известиле су и регионалне агенције Хина и Фена.

Ројтерс преноси да се верује да је двоје српских службеника међу 50 погинулих у ваздушним нападима САД у Либији, као и да је градоначлник Сабрате Хусаин ал Тавади рекао да су либијски званичници послали фотографије тела српским дипломатама на идентификацију.

Британска агенција додаје и да је либијски јавни бранилац навео да је један од шесторо преживелих рањеника рекао тужилаштву да су у згради, која је погођена, били чланови Исламске државе који су недавно дошли у Либију на обуку како би потом извршили терористичке нападе у Тунису.

Међутим, ал Тавади тврди да је зграда коришћена за састанке и друга деловања, али не и за обуку, истиче Ројтерс.

О конференцији шефа српске дипломатије Ивице Дачића, поводом погибије двоје српских држављана, известиле су радио-телевизијске мреже, попут америчке ЦНН, британске ББЦ и руске Раша тудеј.

ББЦ је пренео да је министар спољних послова Србије рекао да се верује да је двоје српских службеника, који су киднаповани 8. новембра прошле године, убијено у ваздушним нападима америчких снага.

ЦНН је јавио да српски држављани убијени у нападима америчких снага чија мета је био високи оперативац терористичке групе из Туниса Нуредин Чучан, а да није јасно да ли је и он страдао у нападу.

Уз изјаву Дачића да се верује да је двоје отетих српских службеника страдало у нападима САД на камп за обуку Исламске државе, „Раша тудеј“ наводи и да је шеф српске дипломатије рекао да су отмичари имали финансијске интересе.

АП је у тексту у којем наводи изјаву Дачића о погибији отетих српских држављана у Либији, навео да је Либијска оружана група Специјалне снаге за одвраћања (Специал Детеррент Форцес) објавила на својој Фејсбук страници да су два тела довезена на аеродром Матига у Триполију.

На фотографији, које је ова група поставила на Фејсбуку, види се погребно возило у којем су два зелена ковчега, тврди АП.

Поред објаве да се верује да су Станковић и Степић убијени у ваздушним нападима америчких војних снага у Либији, АФП подсећа да су српски службеници отети 8. новембра у Сабрати, 70 километара западно од Триполија док су се у конвоју кретали ка граници са Тунисом.

Хрватска агенција Хина и босанска агенција Фена пренеле су да је вест о погибији двоје службеника агенцији Тањуг послао заменик уредника Либијског Хералда Најџел Еш.


Извор: ТАНЈУГ