Арх Данило Љуботина: Православље и екуменизам (аудио)

a.danilo.ljubotinaПОСЛУШАЈТЕ ОНО ШТО ЈЕ ЦЕНЗУРИСАНО НА РАДИЈУ „СЛОВОЉУБВЕ“
Арх Данило Љуботина, духовник при храму Светог Саве на Врачару, одржао је 19. феб. 2013. год.у Општини Вождовац предавање на тему „Православље и екуменизам“. Предавање је организовао храм Светог Трифуна са Топчидерског гробља.Радио Словољубве је у својој емисији http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3/13/02/22.02.13_zbor_-_pravoslavlje_i_ekumenizam_arhm.danilo_ljubotina_64k.mp3 објавио само предавање без дискусије са посетиоцима предавања. Срби на окуп објављују и питања посетилаца.
У наставку предавања следила су питања посетилаца. На предавању је било доста слушалаца са богословским знањем, па се после предавања развио веома садржајан разговор.
-По учењу светих отаца непогрешиви су Господ Исус Христос и Дух Свети који силази на земљу. По учењу римокатолика непогрешив је папа, човек блато а по учењу протестаната непогрешиви су папе. Моје питање:“ Шта има Дух Свети са блатом. Друго питање: „Ако је папа личност ту има неке шансе ако је папа институција какве шансе има, какве шансе има институција и где је граница покајања. Да ли може институција да се каје?. Колико ја знам да не може!“. Треће питање:“Зашто се злоупотребљава реч љубав? Ту љубав имају и Јапанци, Кинези и шиптари и Бугари и атеисти и секташи, а ја бих вас питао пошто сте били на Светој Гори како је задобио љубав Јосиф Исихаста, Стефан са Каруље. Како се на Светој Гори, испосници и да ли је то дар са неба та љубав а не ова љубав“. Четврто питање: “ Зашто наши професори и теолози иду у Америку, француску, Енглеску а не иду на Свету Гору где је православље у правом смислу а ви то најбоље знате“.
-Зашто је Српска Православна Црква, и поред захтева верујућег народа, још увек члан Светског Савеза Цркава и поред одлуке Сабора да се иступи из те екуменистичке заједнице.
-Која је књига Св. Јустина Поповића забрањена у Грчкој?
-Да ли је патријарх Иринеј учинио канонски преступ паливши свећу у синагоги?
-О епископу Атанасију Јевтићу и о владики Артемију и „покретима који су се много распустили!“
-Да ли је екуменизам забрањена теме у СПЦ и ко кога заводи и штети Цркви?
Одговор архимандрита Данила послушајте на аудио каналу srbi_na_oku

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“

Check this out on Chirbit