ЕУЛЕКС  ослободио терористу Фљорима Ејупија !?

Пише Зоран Влашковић

Терориста Фљорим Ејупи

УНМИК-ово правосуђе је  на основу непобитних доказа са ДНК и aлбанцем, заштићеним сведоком, изрекло 40 година затвора за тероризам Ејупију јуна 2008, а Еулекс га пустио на слободу почетком 2009. године.

Данас, 16.02.2016. године, навршило  се 15 година од терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ (16.02. 2001.г.), у Ливадицама код Подујева, у коме је погинуло 12 и теже и лакше  повређено 43 расељених Срба са централног Космета.

Активирањем мине на магистралном путу, 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја, од три,  којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли у Грачаницу, на Задушнице.

У нападу је на лицу места погинуло 10 људи, а још двоје повредама је подлегло касније.

У нападу су погинули : Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Много  је дискутабилно међу самим правницима и међу грађанима, поготову Србима  на Косову и Метохији, како то раде међународне судије и тужиоци овде баш у вези овог случаја!

ЕУЛЕХ  је у Приштини у другостепеном поступку 12. марта 2009. године ослободио  Фљорима Ејупија (29) из села Секирача СО Подујево, који је 6. јуна 2008. године, пред Унмиковим окружним судом у Косовској Митровици осуђен на 40 година затвора за тероризам због подметања експлозива под аутобус „Ниш експреса“ код села Ливадице у општини Подујево 16. фебруара 2001. године, када је погинуло 12 Срба, а 43 њих теже и лакше је повређено. Оптужницу и пресуду су јуна  2008. године подигли и изрекли међународни тужилац, односно судија.

За велики злочин над Србима нико није одговарао

Ејупијев опушак!

Другостепени Еулексов суд је ослободио Ејупија, наводно због недостатка доказа.

У пресуди Унмиковог окружног суда у Косовској Митровици од 6. јуна 2008. године се каже да је „Фљорим Ејупи активирао експлозив који је дигао у ваздух аутобус „Ниш експреса“ којим су Срби путовали на Задушнице у Грачаницу“.Међународни јавни тужилац Ђанкарло Гали је у оптужници теретио Ејупија за тероризам са исходом смртних последица, за изазивање опште опасности и за тешко убиство у покушају.

Занимљиво је да је УНМИК – ов окружни суд организовао суђење у Косовској Митровици, а не у Приштини јер, како је тада саопштено, у Приштини није било безбедно судити терористи Ејупију. Карактеристично је и то да се у судском процесу пред међународним УНМИК – овим окружним судом у Митровици појавио и заштићени сведок који је потврдно износио чињенице да је Ејупи директно умешан у активирање експлозива под аутобус „Ниш експреса“.

Да се ради о превејаном албанском терористи, званом Љуљи рођеном 5. јуна 1978 године, говори и податак да је после хапшења 19. марта 2001. године, побегао под неразјашњеним околностима из америчке базе „Бондстил“ 12. маја 2001. године.

Побегао из “Бондстила“?

Његово затварање у „Бондстилу“, америчкој војној бази нико ничим није могао да оправда, поред толико затвора на Косову и Метохији. Како је тада извештавао лондонски “Сандеј тајмс“, његово бекство из „Бондстила“ директно је повезано са умешаности ЦИА. После бекства из „Бондстила“ Ејупи је учествовао у албанском насиљу над Србима 17. марта 2004. године у Гњилану. Поново је ухапшен 8. јуна 2004. године у Тирани и по ИНТЕРПОЛ – овој међународној потерници као припадник терористичке АНЕ ( Албанске Националне Армије) а као учесник насиља 17. марта и подметања експлозив под аутобус „Ниш експреса“.

Поред Ејупија, под сумњом да су учествовали у терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ ухапшени су Жељи Гаши, Абдиљ Бехљуљи и Јусуф Велију, али су у другој половини 2001. године пуштени из притвора због наводно недостатка доказа.

Никоме није јасно  зашто се у првом поступку, пред међународним УНМИК – овим правосуђем, на основу изнетих доказа, Ејупи осуђује на 40 година затвора за тероризам, а непуну годину касније од тек  пристиглих међународних судија  из ЕУЛЕХ – а се ослобађа. У оба случаја се ради о судијама и тужиоцима из Европе. Није ли по среди овде политичка одлука моћника из светских центара  који су изнад правосуђа и који лобирају за албански тероризам!? У питању је само то! Нажалост!