Комитет за одбрану Ратка Младића у Хашком трибуналу

ratko mladicЧлановима руског друштвеног комитета за одбрану Ратка Младића после дугих перипетија пошло је за руком да се састну са српским генералом у хашком затвору. Они су се упутили у Холандију 25. фебруара. Али посети су претходиле дуге процедуре.

Чланове комитета зачудили су услови које им је поставио Трибунал. О томе је говорио председник комитета, посланик Државне думе РФ Павел Дорохин.

Нас су заиста дуго обијали. Као прво, требало је доказивати да смо заиса посланици. Морали смо да се придружимо нашој амбасади. Сам састанак је одложен са 9 ујутру на три поподне, како би генерал могао да нам што мање исприча о свом затворском животу. А он има на то право. И то без обзира на чињеницу да као чланови Парламентарне скупштине СЕ, имамо право да уђемо са дипломатским пасошима у затвор и да проверимо ситуацију. Али не, оставили су нам свега два сата. Ја сам заувек запамтио храбри корак Ратка Младића. Када смо му рекли да ћемо чинити све могуће за његово ослобађање из Трибунала, он је одговорио: не треба, нека ја будем овде последњи Србин, помозите свим осталим. Такав став, наравно, о многом говори.

Снажан и храбар карактер генерала Младића оставио је неизбрисиви траг на чланове комитета. Говори председник комитета за одбрану Државне думе РФ, адмирал Владимир Комоједов.

Сву нашу делегацију он је дочекао у бодром расположењу, био је врло гостољубив, поставио нам је сто. Његово здравствено стање, наравно, захтева посебну пажњу. Ипак три мождана удара су се одразила. типак, очигледно је да се Младић бори. Он сада врло јасно говори, мисли јасно. Али ипак треба га лечити. И у Хашком трибуналу очигледно то не раде. Овде бисмо веома желели да питамо: где је сама Србија?

Речи Владимира Комоједова понавља Павел Дорохин.

Њега су прегледали овдашњи лекари. Они му сваког јутра дају шаку лекова, не објашњавајући да ли су они спојиви или не. И тражили су да им верујемо на реч. Ми смо веровали превише дуго, а многи Срби једноставно нису дочекали пресуду. Али ипак најважније је да смо показали да Русији није све једно каква је судбина хашких затвореника, помагаћемо свима, посебно генералу, проверавати услове његовог заточеништва. Други моменат се састоји у томе да смо морали да покажемо свима да је Русија против једнополарног света у којем постоји само једна доминанта – САД и НАТО. Јер у суштини Трибунал је инструмент у њиховим рукама. А наш основни задатак је да извучем онашег српског друга и брата из руку овог нелегитимног органа правосуђа који већ изазива смех код многих представника светске јавности.

Став комитета за одбрану Ратка Младића у погледу Хашког трибунала је јасан: на његову делатност време је ставити тачку.

Григориј Соколов / Глас Русије