Нов споменик жртвама НАТО бомбардовања и убијеним дечацима

Извештава Зоран Влашковић

Мештани Гораждевца постављају нов споменикУ Гораждевцу је  у петак 12. фебруара постављен нови споменик жртвама НАТО бомбардовања и двојици дечака убијеним на реци Бистрици 13. августа 2003. године – казао је Милош Димитријевић, председник Привременог већа општине Пећ са измештеним седиштем у Гораждевцу.

„Постављен је споменик, а откривање ће бити накнадно организовано“ – рекао је Димитријевић.

Споменик је порушен мецима из аутоматског оружја  7. децембра 2015. године када су непозната лица у њега испалила више хитаца из аутоматског оружја а том приликом су запаљена и  два аутомобила  док су пушчани меци погодили две српске  куће. Није било повређених.

Данас у Гораждевцу  има 220 домаћинстава и око 700 становника  а ту је и 50 – так празних кућа, углавном на периферији села које су Срби напустили из страха од  албанског непријатељског окружења.

–Истрпели смо овде бројне нападе, провокације малтретирања од стране Албанаца, а најтеже је било тог 13. августа 2003. године када су Албанци на реци Бистрици, крај села, убили два наша дечака а четворо деце тешко ранили. Надвио се тада лелек на Метохијом од туге и бола због убиства српске деце . А 16 наших мештана је страдало од непријатељске руке Албанаца од 1999. године и НАТО  бомбардовања. Дуго смо били ни на броду ни у води ! Иако смо поднели толико жртава ипак смо одлучили да ненапуштамо село – каже Радован Крстовић  из Гораждевца.

Нов споменик у центру села

У Гораждевцу се слажу да им је помоћ државе, Србије, била увек добродошла и да их Србија никада није заборавила те да је и то велики разлог њихове  чврсте одлучности да остану у плодној Метохији. Захваљујући Србији, веле у Гораждевцу, у селу имају основну и средњу школу са 31 , односно   са 56 ученика, Дом културе, пошту, радио станицу а од  маја  2013 године и први Дом здравља са 32 запослених, лекара и медицинских сестара. Српска православна  црква је поклонила земљиште за Дом здравља.