Почео састанак патријарха Кирила и папе Фрање

Хавана — Папа Фрања стигао је у Хавану где је почео састанак са руским патријархом Кирилом, који је нешто раније стигао у престоницу Кубе.

screenshot

Прес секретар руског патријарха Александар Волков изјавио је новинарима да је декларација коју треба да потпишу два поглавара већ усаглашена, преносе РИА Новости.

„Желим да нагласим да се све догодило по Божијој вољи“, рекао је патријарх Кирил.

То је први састанак између поглавара Римокатоличке и највеће православне цркве још од Великог раскола 1054. године, који је обликовао модерну Европу и Блиски исток.

Састанак на неутралном терену планиран је већ деценијама, а последње препреке уклоњене су захваљујући комбинацији папине одлучности да би састанак требало да се одржи и става руске православне цркве да су догађаји на Блиском истоку повећали потребу за уједињеношћу хришћана.

Папа Фрања и патријарх Кирил су се загрлили и пољубили три пута. То је први сусрет једног папе и неког руског патријарха.

Предвиђено је и да поглавари две цркве после двочасовног разговора на аеродрому у Хавани потпишу заједничку декларацију.

Ватикан сматра овај сусрет важним првим кораком у својим екуменским напорима, али многи православни посматрачи сматрају да је Кирилова спремност да седне и разговара са папом више покушај да покаже значај Русије и руског Православља у тренутку када Запад изолује Моску, оцењује агенција АП. ;

Очекује се да ће заједничко саопштење два поглавара после разговора да се односи на најважнију тему од заједничког интереса за данашње католичку и православну цркве, а то је судбина Хришћана у Ираку и Сирији које убијају или протерују из њихових домова припадници Исламске државе. Ватикан се нада да ће овај састанак допринети побољшању односа са другим православним црквама и подстаћи напредак у дијалогу о теолошким разликама које су поделиле источну и западну цркву.

Сусрет

Извор: Б92