У АБХАЗИЈИ ДОНЕСЕН ЗАКОН О ЗАБРАНИ АБОРТУСА

Председник Абхазије, Раул Хаџимба, потписао је закон који успоставља забрану абортуса.

 

„Овај закон је прошао парламент,потписао га председник Абхазије и од данашњег дана он ступа на снагу“-објавио је „Инерфакс-Религији“ у уторак извршни директор Фонда светитеља Григорија Богослова, Леонид Севастјанов.

Пре тога је овај фонд утврдио аутономну непрофитну организацију „Сачувајмо заједно живот“ за супротстављање пракси абортуса.

„Водили смо своју активност за људска права на територији Абхазије са циљем да руководство републике увиди неопходност забране абортуса, заштите права детета на живот. Ово је преседан који ће ући у историју покрета за људска права“-објавио је саговорник из агенције.

Он се нада да ће примена наведеног закона послужити као повод за то да руски региони поново размотре своје законске прописе по питању делатности против абортуса.

„Знамо да се на територији Чеченије, Татарстана већ дискутује о иницијативи која је предузета у Абхазији и такође разматра могућност о забрани абортуса“- додао је Л.Севастјанов.

Као што је објављено, парламент Абхазије је крајем децембра 2015 усвојио амандман Устава, који успоставља потпуну забрану абортуса. Поред тога, нацрт закона уноси исправку у закон „О здравственој заштити“ у складу са којим држава признаје право на живот нерођеног детета од тренутка зачећа; дефинише одговорност за абортусе у складу са кривичним законодавством са изузетком спонтаних побачаја; уводи обавезно ширење информација о опасности абортуса.

Извор: Православие Ру