У московској болници кичму оперише хирург-робот

У једној од московских градских болница компликовану хируршку интервенцију на кичми са максималном прецизношћу обавља робот-хирург, док лекар контролише процес. Са медицинским технолошким чудом у овој установи већ се упознају страни лекари.
Замислите  да реновирате стан, а да за то време не излазите из њега. Хирургх, који се бави операцијом кичме не може да „исели“ корене нерава или кичмену мождину, објашњава руководилац спиналне хирургије Шездесет седме болнице Л.А. Ворохобов Дмитриј Дзукајев.

Овде је у игри неколико система, 3D микроскоп, CT скенер у операционој сали и навигациои системи, који омогућавају да се минимализује људски фактор, каже главни лекар Шездесет седме болнице Андреј Шкода.

Са таквом високотехнолошком опремом током операције пацијента не треба константно зрачити. Магнетна резонантна томографија ради се два пута уместо пређашњих шеснаест.

Уобичајено за уградњу једног вијка треба од четири до десет снимака. Ми смо сада без  излагања радијацији младој жени уградили четири титанијумска вијка, каже доктор Дмитриј Дзукајев.

Овај јединствени медицински уређај хирурзи Шездесет седме болнице унапређивали су заједно са пројектантима. Како би се упознали са чудом медицинске технике, које може самостално да обавља операције у Москву сада долазе и страни лекари. Професор са кинеског универзитета Кју Јонг први пут се среће са оваквом апаратуром, а искуства ће ускоро пренети колегама у својој земљи.

Нова технологија омогућава не само да се скрати време операције него и практично искључује греше, али и смањује време потребно за опоравак.

Извор: Руска реч