Мајкл Давенпорт: Дијалог без резултата није довољан

SRBIJA PRIJEM DIJAMANTSKI JUBILEJ ELIZABETA IIБЕОГРАД – Амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Давенпорт је рекао да охрабрује то што су политички лидери из Београда и Приштине веома ангажовани у дијалогу и да се сада ишчекују конкретни резултати тог ангажовања.

“Државе чланице ће заједнички донети процену да ли је дошло до видљивог одрживог побољшања у односима у складу са критеријумима које је поставио Европски савет“, рекао је Давенпорт за данашњи “Блиц“.

Амбасадор Давенпорт сматра да има разлога за оптимизам да ће захваљујући преговорима премијера Србије и представника нелегалних институција Косова, Београд даље напредовати у европским интеграцијама, али наглашава да је веома важно да људи који живе на Косову осете промене.

Чињеница да је заказан датум за следећи састанак даје основе за оптимизам, а на учесницима у процесу дијалога је да покажу шта је реално оствариво, сматра Давенпорт.

У априлу ће, каже он, Европска комисија известити о испуњености закључака Европског савета из децембра прошле године и владе свих земаља чланица ЕУ ће то пажљиво размотрити као и оцену Кетрин Ештон о дијалогу.
“Поред тога, како ће се резултати дијалога одразити на процес приступања и Србије и Косова, веома важан део тога је питање какав ће напредак бити постигнут у решавању проблема људи који живе на Косову“, навео је Давенпорт.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП