„Одбранићемо Алепо“ – Турска спрема инвазију?

Анкара — Турски премијер Ахмет Давутоглу рекао је да ће Анкара да плати свој историјски дуг “браћи из Алепа“ који су помогли одбрану Турске почетком 20. века.

????????????????????????????????Он је то рекао свега неколико дана пошто је Москва упозорила на намере турских власти да изврше инвазију на Сирију у моментима када су опозиционе снаге пред поразом.

“Ми ћемо вратити свој историјски дуг… У једном моменту, наша браћа из Алепа су одбранила наше градове Санлиурфу, Гацијантеп, Кахраманмарас… Сада ћемо ми одбранити херојски град Алепо, цела Турска ће стати иза своје браће“, рекао је Давутоглу.

Председник Владе Турске је подсетио на догађаје из Првог светског рата и догађаје из турског рата за независност.

“Ипак, он је пропустио да помене да је Турска ушла у тај рат због империјалистичких намера Отоманског царства. Турска је започела конфликт гађањем руске луке Одеса. У три града које је Давутоглу поменуо догодила су се убиства хиљада Јермена и других мањина“, оцењује Раша тудеј.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков је претходно упозорио да Москва има сазнања да Анкара спрема инвазију на Сирију и да је спремна на илегалне акције на својој граници на Сиријом.

Град Алепо је под великим нападима руских бомбардера, које прате копнене акције снага лојалних председнику Сирије Башару ел Асаду.


Извор: Б92