Аушвиц пре Аушвица: Ова земља је имала логоре смрти много пре нацистичке Немачке

Не, ово нису слике из Аушвица или неког другог логора из Другог светског рата! Ово се деценијама раније догодило у Сједињеним Америчким Државама!

Logor Andersonvil u SADЗвучи невероватно, али колевка демократије у савременом смислу те речи, Сједињене Америчке Државе, биле су прва модерна држава на чијој територији је вођен тзв. „тотални рат” – термин најчешће повезиван са Другим светским ратом, а који се односи на војни сукоб у коме зараћене стране мобилишу све расположиве ресурсе и користе сва средства како би „тотално” уништили непријатељску страну.

Наиме, за време америчког грађанског рата (1861-1865) између снага Уније (Севера) и војске Конфедерације (Југа) бројне битке су биле толико крваве да се прави број погинулих у појединим окршајима никада није поуздано утврдио. На све ово, заробљеници су мучени и убијани без милости иако се радило о земљацима.

Из овог времена су сачуване и стравичне фотографије затвореника коју су изгладњивани и малтретирани у логорима широм Америке.

„Пакао на Земљи“

Vojnik Unije iz logora Andersvil

Војник Уније који је преживео Андерсонвил, Фото: Википедиа

Један од мало познатих планова северњачке војске био је и изгладњивање снага Конфедерације.

Осим циљаних планова, радило се и о нужности јер су јужњачки војници живели на рубу глади, па нису имали самилости за северњаке. Због тога су ратни заробљеници затварани у логоре у којима су остављани да живе у најгорим условима. Ово је важило за обе стране.

У северњачком логору у Камп Дагласу у Чикагу, за непуне три године колико је служио као стециште за заробљене војнике Конфедерације, један од четири логораша су умрла од глади, болести и хладноће.

С друге стране, екстремни услови су били свакодневица и у јужњачким камповима. Записи преживелих северњачких војника говоре о њима као о „паклу на Земљи” – без хране, топлоте, пуним пацова, болести и у мочварама.

Сав хорор Андерсонвила

По много чему, најстрашнији је био логор Андерсонвил у Џорџији. Од око 45.000 војника Уније који су тамо били заточени, од дијареје, дезинтерије и неухрањености је умрло преко 13.000. Податак да је овај логор постојао само 14 месеци, још је илустративнији показатељ колико се брзо у њему умирало.

Логор је био пројектован да прими 10.000 затвореника, али је у року само шест месеци тај број утростручен, пише Хисторy.цом. Логор је био окружен великом оградом на којој су били постављени пунктови са стражарима. Око 19 метара од овога, била је граница коју затвореници нису смели да пређу. Она је била обележена једноставном дрвеном оградом коју је било лако прескочити или се провући испод. Међутим, сви који би то покушали били би одмах устрељени. Многи су страдали тако што су само протурили руку у покушају да дохвате мало свеже воде које је било у простору до ограде, а која је тако очајнички недостајала логорашима.

– Упалих очију, са црним подочњацима од дима, болести, обучени у крпе, људи овде делују одвратно. Од дана када сам се родио, никада нисам видео овакву несрећу – записао је један од логораша, Џон Ренсом у свом дневнику.

Андерсонвил је престао да постоји по окончању рата 1865. године. Тада је ухапшен командант логора капетан Хенри Вирц. Њему је суђено за убиства и кршења закона и обичаја ратовања. Осуђен је и обешен у новембру 1865. године. Вирц је тако постао једина особа која је погубљена због ратних злочина током Грађанског рата.

У јулу и августу 1865. године представници Уније су почели процес идентификације војника сахрањених на гробљу у оквиру логора. Донерц Атватер, један од логораша коме су команданти логора још за време трајања рата наредили да забележи имена преминулих војника, плашећи се губљења тих списа, направио је копију коју је сакрио код себе, надајући се да ће пронаћи рођаке више од 12.000 умрлих у Андерсонвилу. Захваљујући њему, само 460 гробова су означени као „Непознати војници САД-а”.

Стравичне фотографије преживелих логораша из овог и других логора обишле су брзином муње тек помирену државу изазивајући шок и неверицу. У рату је на обе стране, погинуло преко пола милиона људи. Укупан број умрлих у логорима никада није са сигурношћу утврђен.

https://youtu.be/FBnmH3OuyiIhttps://youtu.be/FBnmH3OuyiI


Извор: Дневно