Ватикан објавио прави циљ сусрета папе и руског патријарха: екуменизам „ибер алес“

 

Радио Ватикан јавља:

>>Коментаришући предстојећи сусрет Његове Светости Папе Фрање и Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила, директор прес-службе Свете Столице отац Федерико Ломбарди појаснио је да ће разговор Папе Фрање и Патријарха московског трајати два сата. Предвиђене су, такође, и кратке поздравне речи Папе и Патријарха.

Овде се не ради о ‘импровизованом’ сусрету, нагласио је портпарол Свете Столице. Сусет је припреман неколико година, а истовремено путовање Папе и Патријарха Кирила у Латинску Америку јесте повољна околност.

Федерико Ломбарди, конференција за штампу 5. фебруара 2016. године

Патријарх Кирил, наставио је даље отац Ломбарди, има велико искуство с екуменистичким обавезама и узајамним односима са другим Црквама. Он је добро упознат с екуменистичким приликама. Док је био председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, налазећи се у Риму поводом освећења православног храма, он се сусрео с Папом Бенедиктом XVI.

 Митрополит Кирил љуби руку папи 

Директор прес-службе Свете Столице нагласио је да је припрема Свеправославног сабора важан аспекат контекста предстојећег сусрета. Развој позитивних односа између Католичке Цркве и највећих Православних Цркава, прикључује је, на неки начин, том важном догађају.

Отац Ломбарде је изјавио да је своју радост поводом сусрета Папе и Патријарха московског изразио Константинопољски патријарх Вартоломеј. С обзиром да је РПЦ најмногољуднија од свих православних Цркава, сусрет њеног поглавара с Папом биће значајан екуменистички корак, нагласио је отац Федерико Ломбарди.<<

Извор: Борба за веру