ДУБРОВНИК: 1.ЕКУМЕНСКИ СУСРЕТ ПРАВОСЛАВНИХ МОНАХА И КАТОЛИЧКИХ РЕДОВНИКА

Још један сканладлозни екуменистички сусрет православних и римокатолика.
Иако је савремни екуменистички покрет недвосмислено оцењен као јерес од стране светог Јустина Ћелијског и многих других светитеља и духовника православне Цркве, поједини епископи СПЦ од тога не одустају, нити се Бога боје, нити људи стиде, већ настављају путем екуменистичке јереси. Један од њих је Григорије херцеговачки. Весто коју у наставку доносимо, међутим, показује да тим путем не настављају сами, већ на своје екуменистичко путовање ка духовној погибли, ка отпадању од Цркве и вере православне, воде и мноштво монаха. Ћутање монаштва на јеретичка екуменистичка кретања, представља својеврсну издају вере православне, а овакво отворено учествовање истих у екуменистичким сусретима видимо као природни след и плод те и такве издаје вере. Нека свети Сава својим молитвама походи своје Захумље и исправи што је искривљено, те  своје православне Србе избави од духовних вукова са епископским достојанством.




 

ПОТВРЂЕНА НУЖНОСТ ЗАЈЕДНИЧКОГ ДИЈАЛОГА

Данас је у Дубровнику одржан први Међурелигијски сусрет православних монахиња и монаха с католичким редовницима и редовницама. Окупљање је одржано у дворани светог Ивана Павла II , а тијеком сусрета је одржано кратко излагање о редовништву код католика и монаштву код православних, те свједочанства о редовничком и монашком животу. Окупљање је потом настављено уз екуменску молитву у дубровачкој катедрали Узнесења Маријина коју је предводио бискуп дубровачки Мате Узинић а пригодну је проповијед упутио и захумско-херцеговачки епископ Григорије.

Заједничко дружење и упознавање свећеника двају конфесија је уприличено у Години посвећеног живота и Свјетској молитвеној осмини за јединство кршћана. Многи су судионици сусрет назвали врло значајним кораком ка међусобном упознавању и разумијевању те будућим контактима у духу екуменизма и постизању јединства цркве јер је “лијепо, добро и кршћански радити на приближавању раздвојених цркви”. Такођер, судионици су нагласили да без молитве и отворености неће бити успјеха који ће се постићи кроз заједнички дијалог и разумијевању како би се рјешавали уочени и проблеми до којих може доћи.

Извор: Дубровачки вијесник