Бајден: Спремни смо и за војно решење у Сирији

ИСТАНБУЛ – Потпредседник САД Џо Бајден изјавио је данас да су Вашингтон и Анкара спремни за војно решење кризе у Сирији, уколико не буде постигнут политички договор.

bajden i sin„Знамо да би било боље ако бисмо постигли политичко решење, али спремни смо, ако то не буде могуће, за војно решење и да уклонимо Даеш (Исламску државу)“, рекао је Бајден на конференцији за штампу у Истанбулу.

Он је након сусрета са турским премијером Ахметом Давутоглуом рекао да су њих двојица разговарали о томе како да САД и Турска, чланице НАТО-а, наставе да помажу побуњеничке снаге сунитских Арапа у њиховој борби против сиријског председника Башара ал Асада.

Бајден је, такође, рекао да Курдска радничка партија (ПКК) за Турску представља пођеднаку претњу као и Исламска држава, и да Анкара треба да предузме све што је у њеној моћи да заштити свој народ.

„ИС није једина егзистенцијална претња за народ Турске, ПКК је подједнака претња и ми смо тога свесни… То је терористичка група, кратко и јасно, и оно што они настављају да раде је апсолутно ужасавајуће“, рекао је Бајден.


Извор: ТАНЈУГ