ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Свеправославни сабор ће бити тамо где је Бог рекао, на Светој Гори

patriajrh kiril rusija crkva molitva liturgija svece

Поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил предложио је осталим помесним црквама да размотре могућност да се Свеправославни сабор, уместо у Истанбулу, одржи на Светој Гори.

Руски патријарх је са овом иницијативом иступио у Шамбезију (недалеко од Женеве), где су се окупили високи прдставници православних цркава ради договора о припреми Свеправославног сабора.

Његов прес-секретар Александар Волков додатно је појаснио:

„Руска православна црква сматра да Света Гора има веома важан симболички значај за цео православни свет. Видећемо какве ће бити реакције.

Пред нама је још цела недеља интензивног разматрања кључних питања која су важна за све православне у савременом свету“.

Волков је ијавио да је Кирил, према раније утврђеним правилима, у Шамбезију наступио као пети, после поздравних речи представника Цариградске, Александријске, Антиохијске и Јерусалимске патријаршије.

Волков је открио да се у делегацији РПЦ налази и митрополит Украјинске православне цркве Онуфрије. И нагласио: „Његово присуство свеправославном скупу сведочи о истинском јединству канонског православља у Украјини са васељенском пуноћом православља“.

Припреме за Свеправославни сабор трају од 1961. године.

У свету постоји 15 помесних православних цркава.

Скупом председава васељенски патријарх Вартоломеј.

Српску православну цркву у Шамбезију представљају патријарх Иринеј, митрополит Амфилохије, епископ бачки Иринеј и презвитер Владимир Вранић.

Извор: Факти