Да ли на овај начин нелегални ЕУЛЕКС – шиптарски судови улазе на север КиМ?

sud u kmКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Шесторици грађана Косовске Митровице, осумњиченим за учешће у мартовским нередима 2008. године у овом граду, ставља се на терет 22 кривична дела а суђење ће почети сутра.

Раније је саопштено из Еулекса да је подигнута оптужница против Марјана Илинчића, Зорана Чавића, Драгана Милојевића, Миодрага Ралића, Авнија Краснићија и Небојше Јовића.

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је Тањугу да ће сутра пред Основним судом у Косовској Митровици почети суђење против ове шесторице који су осумњичени за дешавања 14. и 17. фебруара 2008. године испред зграде суда у Митровици. “Након пет година случај се процесуира, ради се о 22 кривична дела која се стављају на терет шесторици Митровчана… Суђење ће трајати 15 радних дана, а судиће се уторком, средом и четвртком до 28. марта када је предвиђено да суђење буде окончано”, рекао је Пантовић.

Он је додао да ће судити Еулексове судије и да су тужиоци такође из Мисије ЕУ на Косову, а да је уз помоћ општине Косовска Митровица формирана екипа адвоката која ће бранити осумњичене.

Осумњичени се терете за нелегално заузимање суда који се налази у северном делу Митровице, позив на отпор, ометање службених лица у вршењу службене дужности, учествовање у маси која врши кривично дело, угрожавање Уједињених нација и придруженог особља.

Овим особама се такође на терет ставља оштећење покретне имовине, распиривање националне, расне, верске или етничке мржње, раздора или нетрпељивости, и за учешће у групи која је ометала службена лица у вршењу службене дужности.

Случај је повезан са мартовским нередима у Косовској Митровици из 2008. године. Тада је дошло до затварања суда након што су се сукобиле јединице међународних снага и Срба. Током инцидената који су уследили, погинуо је један украјински полицајац, повређена су 64 полицајца УНМИК-а, 24 припадника Кфора и око стотину српских демонстраната.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП