ДВОСТРУКИ СТАНДАРДИ ‘ХУМАНОСТИ’: Захваљујући медијима сви су сазнали за хуманитарну кризу у Мадаyи и нико није сазнао за сличну кризу у Кафраyи и Ал-Фоу’аи!

post image

Раније ове седмице, неколико фотографија и видео записа постављених од стране сиријских ‘активиста опозиције’ приказали су нам ужасавајуће слике мале дјеце у стању неухрањености, што се ставља на терет Сиријској арапској армији која држи под опсадом овај мали град надомак Дамаска.

У року од неколико сати, те исте слике и видео снимке постале су виралне на неколико друштвених мрежа, што је изазвало огорчење широм свијета и осуде од неколико организација за људска права, укључујући Хуман Ригхтс Wатцх и Амнестy Интернатионал. Међутим, као што су се слике несреће цивила Мадаyе прошириле широм свијета, тако је ширена и лажна слика путем фалсификованих прича које су додатно подстакле секташке тензије које традиционално муче Блиски Исток.

Хезболлах, главни кривац?

У року од неколико минута, окренута је кампања на друштвеним мрежама од стране ‘сиријске опозиције’, оптужујући Хезболлах за опсаду Мадаyе, упркос чињеници да је већина бораца Хезболлаха пребачена натраг на Qаламоун планине и у Халеп. Сиријски активисти опозиције оптужују борце Хезболлаха да минирају предграђа Мадаyе, а такођер спрјечавају да конвоји хуманитарне помоћи дођу до одредишта.

Чини се да цјелокупна прича није никада била толико ‘напухана’, будућу да је бројка наводно угроженог угроженог цивилног становништва расла из минуте у минуту од 10 хиљада, преко 20 до невјероватних 40.000.

Премда је доказано да су неке од фотографија неухрањене дјеце старе и по неколико година, то није зауставило одређене медијске куће и сервисе да их објаве.

Интервју са сиријским Црвеним полумјесецом

Ал-Масдар Вијести су контактирале сиријски Црвени полумјесец како би провјерили наводе сиријске опозиције. На питање зашто цивилна помоћ није достављена Мадаyи, генерални директор СРЦ у Дамаску изјавио је да би им се испоручила помоћ, они морају дати „зелено свјетло“ за то.

Генерални директор је објаснио како се зелено свјетло односи на пристанак сукобљених на укључене у споразум о прекиду ватре. Он је даље објаснио да све странке морају отворити путеве у опкољеном подручја и они морају бити у складу са смјерницама утврђеним у споразуму о прекиду ватре.

Зашто се цивили не евакуирају? Генерални директор је казао да би због цивила који се евакуишу из Мадаyе, побуњеничке снаге, које су опколиле Кафраyу и Ал-Фоу’ау у Идлибу, морале такођер омогућити евакуацију тамошњих цивила, а обје стране се нису могле сложити око овог. Генерални директор је описао ситуацију у Мадаyи, Ал-Фоу’аи и Кафраyа као „хуманитарну ноћну мору“.


Аугустовски споразум о прекиду ватре

Крајем аугуста 2015. године, изасланик иранских делегата сусрео са турским званичницима у Анкари како би разговарали о потенцијалном шестомјесечном примирју како би се омогућило да градови под опсадом (Мадаyа, Ал-Забадани, Ал-Фоу’аа, Кафраyа) добију пријеко потребну хуманитарну помоћ. Обје стране би посредовале између снага укључених у ове битке и пристале на прекид ватре на 6 мјесеци.

Представљене су и смјернице за одржавање примирја, доставу хуманитарне помоћи те евакуацију болесних и рањених цивила и бораца из опкољеног подручја. Нажалост, читав овај споразум о прекиду ватре је лоше имплементиран – није било јасно прецизираних термина за доставу хуманитарне помоћи или чак трећој страни за извршење смјерницама о прекиду ватре.


Кафраyа и Ал-Фоу’аа

Док свијет осуђује хуманитарне кризе у Мадаyи, цивили у два града, Кафраyи и Ал-Фоу’аи, потпуно су занемарени. Неколико портала и тв станица су брзо пренијеле пост о Мадаyи, али су потпуно игнорисали бруталну опсаду терористичких побуњеника Јаyсха Ал-Фатеха (Армије Освајања) ових претежно шиитских градова у провинцији Идлиб. Ал-Јазеера и Ориент ТВ од самог почетка извјештавају са жаљењем о опсади Мадаyе. Међутим, они су били и на фронту са Јаyсх Ал-Фатехом када су топовским пројектилима гађали цивилне четврти Ал-Фоу’ае и Кафраyе. Да ствар буде гора, исти они терористи који су за Ал-Јазееру и Ориент ТВ дали изјаве, свакодневно шаљу пријетње – засноване на секташтву цивилима у Кафраyи и Ал-Фоу’аи.

Са друге стране, на интернету се може пронаћи видео снимак објављен прије мјесец дана на којем се види гладно становништво Медаyе које просвједује против наоружаних терористичких скупина, које их држе као таоце у том граду и изгладњују. Наравно ни један маинстреам медиј није објавио овај снимак нити се упитао како живе цивили у граду којим владају терористичке скупине повезане са А-Каидом. Погледајте снимак:

Извор: Глобалцир