Сељачка буна у САД?

Oregon pobuna seljaka u SAD Amon Bandi

„Паравојска“ америчких фармера окупирала зграду

Група је упала у зграду након протеста у градићу Барнсу, одржаног у знак подршке двојици ранчера осуђених на затвор због паљевине и криволова.

Верује се да је у згради већ два дана неколико десетина наоружаних људи, а један од њихових лидера Амон Банди рекао је да ће „применити силу“ уколико снаге реда буду покушале да их уклоне из зграде.

Он је рекао да они „не представљају никакву претњу“, али да ће морати да реагују ако буду испровоцирани.

Наоружана група у згради досад није издала никакву листу захтева, али је поручила да ће остати унутра „докле год буде потребно“.

Власти инсистирају на мирном разрешењу ситуације и више пута су, уз упозорења грађанима да заобилазе управну зграду, слали поруку да ће покушати преговорима да допру до лидера групе.

На месту збивања нема полиције, а приступ тој области није онемогућен. Према доступним информацијама, управна зграда је била празна. ФБИ је саопштио да „надгледа ситуацију“ и да сарађује са локалном полицијом.

Власт Орегона је оптужила групу фармера да жели да „свргне локалну власт и тако покрене шири покрет широм САД“.

Тачан број људи у згради није познат, а извештачи дају опречне информације – неки кажу да је зграду окупирало тек десетак наоружаних фармера, док други извештачи тврде да је више од 100 људи са протеста, на који су дошли људи из неколико савезних држава, отишло у зграду.

„Ослободићемо ове земље и вратићемо фармере на фарме, дрвосече у шуме, рударе у руднике. Тамо ће они радити без страха од тираније“, навео је Банди у поруци на Фејсбуку и позвао „све америчке патриоте“ да се придруже борби.

Како истиче „Њујорк тајмс“, очигледно је да су циљеви ове групе много већи од пружања подршке Стивену и Двајту Хамонду, који би требало да се појаве у затвору данас.

Група се противи ономе што они описују као „тиранију федералних власти над јавним земљиштем“, а „Њујорк тајмс“ додаје да је у питању још један ватрени инцидент у дугој борби федералних власти за контролу у руралним областима америчког запада.

Иначе, лидер групе Амон Банди је син контроверзног, конзервативног и милитантног фармера Кливена Бандија из Неваде, који је постао икона америчких милитаната и симбол борбе против власти када је 2014. године преко нишана „преговарао“ са америчким властима због покушаја пленидбе стоке коју је деценијама нелегално изводио на пашњаке који су у власништву државе.

„Повинујем се свим законима Неваде, али не признајем да постоји власт САД“, рекао је тада Банди.

У „фармерској паравојсци“ су његова три сина, а како преносе извештачи са места дешавања, један од њих, Рајан Банди, рекао је да је сада „спреман да убије или умре“.


Извор: Б92