САД признале беспомоћност пред Русијом због недостатка стручњака

Американци сматрају да су њихов главни проблем неупотребљиви војни стручњаци.

Високопозиционирани представници обавештајне службе и националне безбедности, укључујући генерале НАТО-а, већ су упозоравали да се дубина америчког познавања Русије, као и могућности САД у сфери прикупљања информација о овој земљи нису на високом нивоу, преноси РЕН ТВ.

Према речима стручњака, америчких сенатора, као и бивших чиновника администрације председника САД, док су раније у апарату за националну безбедност радили искусни стручњаци за Русију, и у највишим круговима, где се и доносе одлуке, али сада у њему раде млади стручњаци који не могу директно да утичу на политику. Како се истиче у чланку, управо то је довело до „серије пропуштених прилика“ у сфери предвиђања недавних потеза Москве у Украјини и Сирији.

„Затекли су нас неприпремљене на сваком новом кораку“, изјавио је амерички сенатор Џон Мекејн, а преноси Washington Post. „За нас је било неочекивано то што су ушли на Крим, за нас је исто тако било неочекивано што су ушли у Сирију.“

Стручњаци су уверени да све док САД не обнове „корпус стручњака за Русију“, Вашингтон ће се неизбежно налазити у „стратешки неповољном положају“.

Извор: Руска реч