Коха диторе: Припадници МУП-а Србије прећи ће у такозвану Полицију Косова

siptarska policija zandarmerijaПРИШТИНА – Београд и Приштина су, како тврди приштински лист Коха диторе, постигли током дијалога сагласност да један део припадника МУП-а Србије који илегално делују на северу Косова пређе у командни ланац ткзв. косовске полиције.

Позивајући се на неименоване изворе, дневник наводи да на северу Косова делује око 500 наоружаних припадника МУП-а Србије који су званично примљени у служби у Краљеву.
„Припадници МУП-а Србије који илегално делују на северу Косова ће променити униформе, командни ланац и постаће припадници ткзв. Полиције Косова“, тврди Коха диторе и наводи да ће се то односити само на оне који су грађани Косова, али не и за „грађане Србије или оне Косоваре који су одговорни за неки злочин“.

Извори за које дневник наводи да су укључени у процес дијалога о Косову, казали су да је постигнута „сагласност двеју страна да се један део илегалних структура трансформише у органе реда“.
“На северу се налази безбедносна структура која је добро организована и која се по хијерархији контролише из Београда. Србија је прихватила да се одрекне ове организације и очекујемо да се на следећем састанку изнађе решење за њихово укључивање у командни ланац ткзв. Полиције Косова”, рекао је извор дневника.

Према Коха диторе, на Косову су две безбедносне структура које могу да се транформишу, а то су припадници МУП-а и припадници Цивилне заштите који су формација Министарства одбране Србије.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП