Уредник Џан Дундар који је у притвору: Браним се Черчилом, Ердоган би да сакрије истину

Анкара — Режим турског председника користи “безбедност државе“ као изговор за кријумчарење оружја у Сирију и нападе на новинаре који то објаве.

То је за британски Гардијан написао уредник листа Џумхуријет Џан Дундар који се налази у притвору под оптужбом за издају.

Он је оптужен, заједно са сарадником Ердемом Гулом, за издају, шпијунажу и пропаганду у корист терориста, пошто је његов лист објавио у новембру фотографије које сведоче о шверцу оружја из Турске у Сирију током 2014. године.

“Ти камиони су били претресени, испод камуфлаже налазиле су се кутије са лековима, оружје и муниција. Један камион је задржан, али је после интервенције власти у Анкари пуштен да прође ка Сирији. Влада је потом наредила хапшење жандарма који су зауставили камион. Тај инцидент је брзо заташкан“, рекао је Дундар.

Турске власти су одмах демантовале такве наводе, а Дундар каже да је Ердоган покушао да “поправи тај текст“.

“Изабрао је да цензурише публикацију и да прети одговорном новинару, а то сам био ја. Он је рекао да су ти снимци државна тајна и оптужио ме је за издају. Морам да кажем да ниједном одлуком држава не може себи да дозволи да се бави криминалом. Ја браним себе речима Винстона Черчила. Рекао је да званични тајни акти морају да штите националну безбедност, а не да штите министре који желе да сакрију истину“, навео је Дундар.

Џумхуријет је у мају објавио да су ти камиони превозили шест челичних контејнера са 1.000 комада муниције за артиљеријско наоружање, 50.000 оквира за аутоматско оружје, 30.000 оквира за тешко аутоматско наоружање и 1.000 граната.


Извор: НСПМ, ТАНЈУГ