Хоџај: Циљ дијалога је да Косово добије столицу у УН

pristinaБЕОГРАД – Такозвани косовски министар спољних послова Енвер Хоџај изјавио је да је циљ дијалога Београда и Приштине да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама.

„Ако Србија и није у стању да учини тај последњи корак, призна независност Косова и упостави дипломатске односе, ипак би бар требало да престане с противљењем да Косово постане чланица Уједињених нација. Уосталом, један од крајњих циљева овог дијалога Београда и Приштине и јесте добијање столице у УН као потврде пуне нормализације односа независног Косова и Републике Србије“, рекао је Хоџај за данашњи број новосадског „Дневника“.

На питање шта Приштина конкретно очекује од Београда када су у питању тзв. паралелне инстуитуције на северу Косова, он је рекао да је за Косово веома важно да четири општине на северу реинтегрише у нелегалне косовске институције.
Он је рекао да то последњих 13 година уопште није било могуће, „у првом реду због тих паралелних политичких и полицијских структура“.

На северу, према његовим речима, треба имплементирати план Мартија Ахтисарија, који Србима даје најшире могуће компетенције и права које мањине могу да уживају на локалном нивоу.
„Последњи састанак премијера Дачића и ратног злочинца Тачија био је, без обзира на чињеницу да је изостао договор, веома важан у смислу даље нормализације односа Приштине и Београда, јер ипак представља нови корак у правцу реализације крајњег циља за север Косова, а то је примена плана Мартија Ахитсарија“, рекао је он.

„За нас је од кључне важности да Србија укине институције и последњи састанак премијера  Дачића и ратног злочинца Тачија, баш као што ће бити и следећи почетком марта, има за циљ решавања тог проблема“, казао је Хоџај.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП