САД евакуишу вође ДАЕШ-а из Ирака!?

Командант добровољачких оружаних снага шиита „Ел Хашд ел Шаби“ изјавио је да САД евакуишу вође терористичке организације ДАЕШ из Ирака током спровођења војне операције

Командант добровољачких оружаних снага шиита „Ел Хашд ел Шаби“ изјавио је да САД евакуишу вође терористичке организације ДАЕШ (такозване Исламске државе) из Ирака током спровођења војне операције, преноси иранска агенција Фарс.

Лидер добровољачких снага је изјавио да је задржавање током специјалне операције у градовима Рамадију и Фалуџи настало услед мешања Сједињених Америчких Држава.

„Задржавање у операцијама у Рамадију и Фалуџи у провинцији Анбар је резултат мешања снага САД. Изгледа као да САД намеравају да евакуишу вође ДАЕШ-а уз помоћ хеликоптера у непознатом правцу“, рекао је командант батаљона Хајдар ел Хосеини ел Ардави.

Ирачка армија уз подршку авијације, добровољачких одреда и ваздухопловних снага међународне коалиције на челу са САД наставља операцију великих размера у провинцији Анбар на западу земље.

ИРАЧКА ВОЈСКА ОСЛОБОДИЛА ВИШЕ ОД ТРЕЋИНЕ ТЕРИТОРИЈЕ ИРАКА

Ирачка војска успела је за последњих неколико недеља да ослободи више од трећине територије своје земље од бораца ДАЕШ-а (такозвана Исламска држава), саопштио је министар иностраних послова Ирака Ибрахим ел Џафари.

Терористи су држали око 55 одсто земље, али сада они контролишу свега 19 одсто наше територије и ми смо сведоци њиховог повлачења“, рекао је Џафари.

РАМАДИ:СВИ БОРЦИ ИС НАПУСТИЛИ ВЛАДИН КОМПЛЕКС

Сви припадници Исламске државе напустили су објекат бивше ирачке владе у граду Рамади, саопштио је портпарол елитне ирачке контратерористичке службе.

„Сви борци ИС су отишли, нема отпора“, рекао је Сабах ал Нуман за АФП.

Он је додао да је читав простор очишћен од мина и бомби пре него што војници уђу.

„Наше снаге су опколиле владин комплекс и проверавају околне зграде и све улазе“, рекао је Нуман.

Ирачке снаге успоставиле су јуче контролу над скоро целим центром града Рамадија а најжешће борбе су се водиле како би се ослободио владин комплекс у центру града.

Ирачке снаге су у уторак започеле офанзиву како би ослободиле Рамади од ИС, уз подршку авијације међународне коалиције, али и локалних побуњеника.


Извор: Вечерње новости