Исламска држава тргује органима?

ВАШИНГТОН – Исламска држава је одобрила да се од заробљеника узимају органи како би се спасили животи муслимана, показали су недавно откривени документи џихадиста.

ISIL ISIS Daesh borciТи документи, преноси Ројтерс, могу бити доказ да се ИС финансира и трговином људским органима.

Наиме, у документу из 31. јануара 2015. године, у који је Ројтерс имао увид, дозвољава се да се од заробљеника узимају органи како би се спасили животи муслимана иако то може угрозити живот заробљеника.

Тај документ, како наводе амерички званичници, откривен је заједно са другим подацима током рације специјалних снага САД на истоку Сирије у мају ове године.

„Живот и органи отпадника не морају се поштовати и могу се некажњено узети“, наводи се у документу који је Истраживачки и фетва (одлука) комитет ИС написао у облику фетве или религиозног закона.

Ројтерс додаје да документ не пружа доказе да се ИС бави узимањем и трговином органима већ даје религијско одобрење за вршење тих радњи.

Ирак је већ раније оптуживао Исламску државу да узима и тргује људским органима како би остварила профит.

Амерички званичници поручују да су заплењени подаци пружили бољи увид влади САД у начин на који Исламска држава организује, добија средства и пише законе за своје следбенике.

Ирачки амбасадор у Уједињеним нацијама Мохамед Али Алхаким рекао је за Ројтерс да би Савет безбедности УН требало да погледа документе и размотри да ли су они доказ да се ИС финансира трговином органима.


Извор: ТАНЈУГ