Турска са 10.000 војника и полицајаца покушава да угуши курдску побуну

ОКО 100.000 ЉУДИ ВЕЋ НАПУСТИЛО СВОЈЕ КУЋЕ У ЗОНИ СУКОБА

  • Анкара тврди да су њене снаге безбедности успоставиле контролу над осам од 13 зона високог ризика, где су борци Радничке партије Курдистана покушали да створе аутономне зоне ослобођене од контроле централне владе. Курди су покушали да пренесу оружани сукоб у велике градове

ОКО 100 хиљада људи било је принуђено да се исели из својих кућа због оружаних сукоба између војно-полицијских снага Турске и припадника Радничке партије Курдистана, забрањене у Турској, на југоистоку земље, наводи лист Hurriyet, позивајући се на извештај турског МУП.

Власти су прогласиле полицијски час у више области насељених Курдима на југоистоку земље, између осталог, у оппштини Сур у граду Дијарбакир, у градовима Џизре и Силопи у провинцији Ширнак, као и у Нусајбине и Даргечите у провинцији Мардин, где и даље трају уличне борбе између турских снага и Курда.

У антитерористичкој операцији учествује око 10 хиљада војника и полицајаца. Они „чисте“ градове од чланова РПК, затрпавају ровове и уклањају барикаде, које су Курди поставили и минирали како би спречили улазак војне технике у градове.

На улицама се наставља интензивна размена ватре. Током последњих осам дана сукоба погинуло је 168 курдских бораца и четири припадника турских снага безбедности.

Према подацима из извештаја, у зони оружаног сукоба у пет области Турске живи укупно око милион и 300 хиљада људи. Од тога је око 100 хиљада људи било принуђено да напусти своје домове у страху за живот због трајућих сукоба, као и због немогућности задовољавања животних потреба услед целодневног полицијског часа.

Према извештају, снаге безбедности су успоставиле контролу над осам од 13 зона високог ризика, где су борци РПК покушали да створе аутономне зоне ослобођене од контроле централне владе.

Наводи се, такође, да су, према оперативним подацима, Курди покушали да пренесу оружани сукоб у велике градове.

Ситуација у Турској се нагло погоршала након што је терористичка организација Исламска држава 20. јула организовала терористички напад у Суручу на граници са Сиријом, услед којег је погинуло 33-је курдских активиста, као и убистава полицајаца у југоисточним провинцијама, за које је преузела одговорност РПК. Курдски борци су тада убили више од 200 полицајаца, војника и цивила.

Ловци турског Ратног ваздухопловства од 24. јула бомбардују положаје РПК у југоисточним турских провинцијама и на северу Ирака.

Турске снаге су за пет месеци убиле укупно око 1.700 припадника РПК.


Извор: Факти